x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Austria boicotează Pactul pentru Migrație

Austria boicotează Pactul pentru Migrație

de Şerban Mihăilă    |    01 Noi 2018   •   13:30
Austria boicotează Pactul pentru Migrație
Sursa foto: Genevieve ENGEL

Austria a anunțat că nu va semna pactul global al Națiunilor Unite privind migrația, deoarece vrea să-și protejeze suveranitatea națională. Viena se alătură astfel Statelor Unite și Ungariei, care au respins deja Acordul Global pentru Migrație, tratat ce își propune intensificarea cooperării pentru soluționarea problemelor provocate de numărul tot mai mare de migranți și de azilanți politici.

„Guvernul a decis să nu semneze pactul ONU și, astfel, să nu lege Austria” printr-un asemenea document, se arată într-o declarație dată publicității ieri de către coaliția aflată la guvernare, condusă de cancelarul Sebastian Kurz, liderul Partidului Popular din Austria, de centru-dreapta. Partidul Libertății din Austria, de extremă-dreapta, partenerul de guvernare al lui Kurz, a fost motorul din spatele refuzului Vienei de a respinge pactul internațional. De altfel, coaliția aflată la putere a câștigat alegerile de anul trecut pe baza unei platforme anti-migrație, după ce, în 2015, Austria se confruntase cu un număr alarmant de solicitanți de azil. Deși pactul nu are caracter obligatoriu, Kurz a afirmat că țara sa nu va semna acordul mediat de ONU, deoarece „este important ca Austria să-și apere suveranitatea națională”. „Considerăm că unele puncte ale Pactului privind migraţia sunt extrem de critice, precum mixul între căutarea de protecţie şi migraţia economică”, a adăugat Kurz, precizând că migranţii salvaţi din Marea Mediterană nu ar trebui aduşi direct în Europa. Austria nu va trimite un emisar la ceremonia de semnare a documentului, care va avea loc în oraşul marocan Marrakech, în luna decembrie, şi se va abţine de la votul în acest dosar în Adunarea Generală a ONU de anul viitor. Textul final al pactului ONU pentru migrație a fost convenit în iulie, după 18 luni de negocieri, de către toate cele 193 de state membre ale ONU, cu excepția SUA și a Ungariei. Textul prevede 23 de obiective pentru a permite migrația legală și pentru a gestiona mai bine fluxul de oameni ce se mișcă în întreaga lume, în condițiile în care numărul acestora a crescut anul trecut la 250 de milioane, adică la trei la sută din populația planetei.

Front contra migrației

Austria urmează exemplul SUA şi al Ungariei, care s-au retras din negocierile pentru acordul global al ONU privind migraţia. SUA au precizat încă din luna decembrie a anului trecut că abandonează negocierile, deoarece prevederile pactului contravin „politicii americane în privința migrației și a refugiaților”. La rândul său, premierul ungar, Viktor Orban, a precizat în luna iulie că Budapesta va boicota acordul, întrucât acesta „este periculos pentru întreaga lume și pentru Ungaria” și „va inspira milioane de oameni să-și părăsească” țările de origine. Și Polonia, care alături de Ungaria se ceartă cu Comisia Europeană pe tema redistribuirii solicitanţilor de azil pe baza unor cote obligatorii, a anunţat că ia în calcul o decizie similară.

„În timp ce guvernul german este preocupat de propria incompetență, Austria acționează în beneficiul poporului său”.

Jörg Meuthen, lider al extremei-dreapta din Germania

×