x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Avertisment dur al NATO pentru Rusia și Belarus

Avertisment dur al NATO pentru Rusia și Belarus

06 Iun 2021   •   10:57
Avertisment dur al NATO pentru Rusia și Belarus

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat Rusia şi Belarus să nu ameninţe aliaţii organizaţiei militare transatlantice, după ce autorităţile de la Minsk au deturnat un avion de pasageri pentru a pune mâna pe jurnalistul disident Roman Protasevici, unul dintre cei mai aprigi contestatari ai dictatorulul belarus, Aleksandr Lukaşenko.

„Suntem desigur pregătiţi, în caz de urgenţă, să protejăm şi apărăm orice aliat împotriva oricărui tip de ameninţare venită din partea Minskului şi Moscovei”, a spus pe un ton categoric Stoltenberg, citat de dpa,  pentru publicaţia germană „Welt am Sonntag”. „Suntem vigilenţi şi urmărim îndeaproape ce se întâmplă în Belarus”, a precizat el, remarcând, de asemenea, că Belarusul devine „tot mai dependent” de Rusia.

Stoltenberg a declarat, de altfel, că NATO este extrem de îngrijorată de cooperarea tot mai strânsă dintre Moscova şi Minsk din ultimele luni. „Am învăţat din trecut că Rusia a încălcat masiv integritatea teritorială a unor state precum Ucraina, Georgia şi Republica Moldova”, a spus el, amintind că „NATO este o alianţă defensivă”. Lituania, Letonia şi Polonia, toate state membre ale NATO, au frontiere comune cu Belarus. Stoltenberg a mai afirmat că situaţia din Belarus va fi discutată la summitul NATO care va avea loc la Bruxelles în 14 iunie, la care va participa şi preşedintele american, Joe Biden.

În urmă cu două săptămâni, Lukaşenko a forțat o cursă comercială operată de compania Ryanair între două capitale ale Uniunii Europene - Atena şi Vilnius - să aterizeze de urgenţă la Minsk. Protasevici şi iubita lui, Sofia Sapega, pasageri la bordul acelei curse, au fost arestaţi imediat.

În timp ce UE a răspuns la acest incident cu sancţiuni împotriva Belarusului, preşedintele rus, Vladimir Putin, l-a primit pe Lukaşenko pentru discuţii şi a declarat că Moscova va susţine Minskul cu credite în valoare de 500 de milioane de dolari. Concomitent, liderul de la Kremlin şi-a reafirmat sprijinul pentru Lukaşenko, în confruntarea acestuia cu Occidentul.

×
Subiecte în articol: nato