x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Avioane de vânătoare americane survolează oraşul Kabul

Avioane de vânătoare americane survolează oraşul Kabul

20 Aug 2021   •   10:00
Avioane de vânătoare americane survolează oraşul Kabul
Sursa foto: Sursa: Hepta

Avioane de vânătoare americane de tip F/A-18 survolează capitala Afganistanului, Kabul, pentru "garantarea securităţii" în contextul operaţiunilor de evacuare aflate în curs, anunţă Departamentul american al Apărării, potrivit publicaţiei The Hill.

Avioanele de tip F/A-18 au decolat de la bordul Portavionului Ronald Reagan, aflat în prezent în Marea Arabiei. "În ultimele 24 de ore au avut loc misiuni pentru garantarea securităţii deasupra oraşului Kabul", a anunţat generalul american Hank Mayor.

"Sunt zboruri la altitudine mare", a declarat, la rândul său, John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

În oraşul Kabul, în principal în incinta aeroportului, sunt în momentul de faţă 5.200 de militari americani care facilitează evacuarea cetăţenilor străini din Afganistan, precum şi a cetăţenilor afgani care au colaborat cu trupele internaţionale. În ultimele trei zile, din Afganistan au fost evacuaţi aproximativ 7.000 de cetăţeni străini, în principal americani. Conform agenţiilor guvernamentale americane, peste 10.000 de cetăţeni americani aşteaptă să fie evacuaţi, precum şi 50.000-65.000 de afgani.

Preşedintele SUA, Joseph Biden, a dat asigurări că trupele americane vor fi menţinute în Kabul şi după data de 31 august, dacă vor mai fi cetăţeni americani de evacuat din Afganistan. "Dacă vor mai fi americani rămaşi acolo, vom sta până vor fi evacuaţi toţi", a insistat preşedintele SUA.

Insurgenţii talibani afgani au ocupat numeroase provincii din Afganistan şi zone din capitala ţării, Kabul. Preşedintele Ashraf Ghani a părăsit Afganistanul şi se află în Emiratele Arabe Unite. Mişcarea talibanilor afgani a anunţat o amnistie pentru toţi funcţionarii din cadrul fostei Administraţii de la Kabul şi a cerut reluarea activităţilor instituţiilor.

Prim-vicepreşedintele Afganistanului Amrullah Saleh, care s-a declarat preşedinte legitim, a anunţat că pregăteşte o ofensivă militară împotriva combatanţilor talibani. Ahmad Massoud, fiul fostului comandant militar Ahmed Shah Massoud, asasinat în 2001 de reţeaua teroristă Al-Qaida, a cerut susţinere militară din partea Statelor Unite pentru o ofensivă împotriva insurgenţilor talibani. Mii de persoane protestează în mai multe zone din Afganistan faţă de regimul taliban, iar în unele oraşe au fost semnalate victime, în contextul amplificării rezistenţei.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: kabul