x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Avion doborat in Ucraina: Victorie a rudelor celor ucisi!

Avion doborat in Ucraina: Victorie a rudelor celor ucisi!

31 Ian 2018   •   12:08
Avion doborat in Ucraina: Victorie a rudelor celor ucisi!
Sursa foto: Dean Mouhtaropoulos/Getty Images

Rudele pasagerilor aflati la bordul avionului Boeing doborat in estul Ucraineiin vara anului 2014 au castigat procesul intentat la un tribunal american impotriva lui Igor Strelkov (Ghirkin), cel care, la momentul tragediei, se afla la comanda trupelor separatiste ce actionau pe teritoriul asa numei republici Donetsk. Judecatorii au hotarat ca rudele merita compensatii de multe milioane, dar nimeni nu se asteapta sa primeasca vreun ban. 

 

In total suma pe care Strelkov ar trebui sa o plateasca se ridica la 500 milioane de dolari. Demersul judiciar a fost lansat apropiatii a 18 dintre cele 298 de persoane care si-au gasit moartea in acel atac in baza unei legi care apara drepturile victimelor torturilor.

Initial, plangerea a vizat inclusiv compania aeriana Malaysia Airlines, de la care s-au cerut daune tot de 500 de milioane de dolari, pe motiv ca firma a ales in mod deliberat un traseu de zbor prin spatiul aerian de deasupra sud-estului Ucrainei, regiune recunoscuta, la acel moment, drept zona de conflict armat. Ulterior, aceste pretentii au fost retrase.

"Cursa MH17 efectua un zbor in spatiul aerian al unui raion unde armata separatistilor efectua operatiuni militare. Iar aceasta armata a rebelilor comandati de Ghirkin a doborat avionul", spun reclamantii in documentele depuse in instanta americana. Potrivit acestora, dupa caderea aparatului, acelasi Ghirkin a ordonat oamenilor din subordine sa stranga toate obiectele personale si obiectele de valoare ale pasagerilor, depozitandu-le la sediul statului sau major.

Potrivit grupului international de ancheta, Boeingul companiei malaysiene a fost doborat de o racheta Buk, adusa in Ucraina din Rusia. Comentand hotararea tribunalului american, Ghirkin a declarat ca decizia judecatorilor nu-l incalzeste cu nimic. "Daca as avea o jumatate de miliard de dolari, nu as avea nimic impotriva sa dau bani rudelor pentru un Boeing nu se stie de cine doborat. Imi place sa ajut oameni", a spus el, contactat de postul de televiziune Dojd.

 

×