x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bacteria ucigaşă se îndreaptă tot mai repede spre noi.

Bacteria ucigaşă se îndreaptă tot mai repede spre noi.

de Sînziana Stancu    |    06 Iun 2011   •   21:00
Bacteria ucigaşă se îndreaptă tot mai repede spre noi.

Primele teste asupra semintelor germinate de la o ferma germana, suspectate ca se afla la originea epidemiei legate de bacteria E.coli in Europa, sunt negative, au anuntat luni autoritatile sanitare regionale, citate de AFP.

Cu o zi inainte, o ferma din Germania, din regiunea Uelzen, in landul Saxonia Inferioara, care vinde seminte germinate de legume si salate in special restaurantelor, fusese incriminata ca fiind focarul de raspandire a ceea ce s-a transformat, in ultimele zece zile, in cea mai ucigasa epidemie de E.coli din istoria moderna, dupa cum au numit-o specialistii.

Germenii vegetali sunt adevarate delicatese si sunt folositi mai ales in restaurantele asiatice, care sunt experte in prepararea lor. Ferma incriminata vindea seminte germinate atat in Germania, cat si in tari asiatice, mai ales in cele din Extremul Orient. Insa producatorul acestora sustine ca ferma sa saxona nu a folosit niciodata ingrasaminte organice. Cu toate acestea, specialistii sustin ca nu este obligatoriu ca recoltele sa provina din soluri tratate cu ingrasaminte organice ca sa fie purtatoare de bacterii ucigase E.coli. Cauza principala a raspandirii infectiei este consumul in stare cruda al acestor germeni, eventual si nespalati cu apa, precum si al le­gumelor care nu au fost curatate si spalate. Specialistii sustin ca germenii semintelor sunt prin excelenta, dupa cum s-a dovedit in ultimele decenii, un mediu bun de dezvoltare a unor bacterii ucigase de tip E.coli sau Salmonella.

Ieri, Polonia a raportat primul caz de imbolnavire cu E.coli, aflat pe te­ritoriul sau, sursa fiind, potrivit primelor informatii, o femeie care venise din Germania si care consumase vegetale crude intr-un restaurant din aceasta tara. Centrul european pentru prevenirea si controlul bolilor (ECDC) a anuntat ca 22 de persoane au murit in Europa in urma imbolnavirii cu E.coli enterohemo­ragica, 21 dintre decese fiind inregistrate in Germania. In 12 tari din UE au fost inregistrate pana acum 2.153 de cazuri de contaminare, iar 658 de persoane prezinta sindromul hemolitic si uremic.

Romania, despagubita cu 247.200 de euro
Producatorii de castraveti din Romania vor fi despagubiti cu pana la 247.200 de euro, la pierderi estimate la 9 milioane de euro pana la 1 august, a declarat ieri ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, in cadrul unei conferinte de presa. Tabara a tinut sa precizeze ca legumele produse in Romania sunt sigure pentru consum.
Ajutorul financiar va fi de 4,6% din valoarea productiei comercializate anul trecut, dar nu mai mult de o treime din cheltuielile facute in perioada in care se estimeaza pierderi.

Comisia Europeana a anuntat ieri ca va propune 'compensatii' financiare pentru a ajuta producatorii de legume si fructe prejudiciati de informatiile privind sursa epidemiei de E.coli din Germania, informeaza AFP. CE urmeaza sa se intru­neasca astazi intr-o reuniune extraordinara a ministrilor Agriculturii, la Luxemburg, pentru a decide asupra acestor 'masuri concrete de compensare' a producatorilor care au fost afectati de criza castravetilor contaminati cu bacteria ucigasa.
Reuniunea va incepe astazi, la ora 14:00 (15:00, ora Romaniei).

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei bacteria e.coli