x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Banca Angliei estimează cea mai gravă recesiune economică din istoria Regatului Unit

Banca Angliei estimează cea mai gravă recesiune economică din istoria Regatului Unit

07 Mai 2020   •   11:27
Banca Angliei estimează cea mai gravă recesiune economică din istoria Regatului Unit

Banca Angliei a lăsat nemodificată dobânda de bază, dar a avertizat că se aşteaptă la o contracţie istorică de 14% a PIB-ului Marii Britanii în acest an. Acest lucru înseamnă cea mai gravă prăbuşire a economiei Regatului Unit din ultimii 300 de ani, transmite Reuters.

Comitetul de politică monetară de la BoE a decis astăzi să menţină dobânda de bază la nivelul record de 0,1% şi a lăsat nemodificată ţinta pentru achiziţiile de obligaţiuni la 645 miliarde lire sterline.

Banca Angliei a publicat "un scenariu ilustrativ", potrivit căruia PIB-ul Marii Britanii se va contracta cu 14% în 2020, urmând să îşi revină cu un salt de 15% în 2021. Scenariul se bazează pe ipoteza că măsurile de distanţare socială şi schemele de sprijin guvernamental vor rămâne în vigoare până la începutul lunii iunie, după care vor fi retrase treptat. BoE se aşteaptă la o prăbuşire de 25% a PIB-ului în perioada aprilie-iunie, comparativ cu trimestrul precedent, şi o dublare a ratei şomajului până la 9%.

"Pe măsură ce economia evoluează, Banca va acţiona aşa cum este necesar pentru a asigura stabilitatea financiară şi monetară care este esenţială pentru prosperitatea pe termen lung", a declarat guvernatorul BoE, Andrew Bailey.

Majoritatea economiştilor se aşteaptă ca BoE să îşi majoreze luna viitoare programul de achiziţii de active, în condiţiile în care suma suplimentară de 200 miliarde de lire sterline pe care şi-a alocat-o în martie se va epuiza, având în vedere achiziţiile accelerate de obligaţiuni guvernamentale.

În SUA, Rezerva Federală americană a promis, săptămâna trecută, că va menţine dobânzile la un nivel redus şi va continua să ofere credite în valoare de mii de miliarde de dolari cât timp va fi nevoie, iar BCE a lăsat deschisă posibilitatea unor noi stimulente.

×
Subiecte în articol: banca angliei recesiune PIB Marea Britanie