x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Banca centrală a Statelor Unite ar putea limita stimulente monetare

Banca centrală a Statelor Unite ar putea limita stimulente monetare

12 Aug 2021   •   19:35
Banca centrală a Statelor Unite ar putea limita stimulente monetare

Rezerva Federală ar putea să reducă nivelul de suport monetar adresat economiei Statelor Unite încă de la sfârşitul acestui an, având în vedere ritmul de recuperare al principalei economii la nivel mondial, spune un oficial de top din cadrul instituţiei, citat de Financial Times.

Mary Daly, preşedintele diviziei din San Francisco a Fed, şi-a exprimat încrederea cu privire la revenirea economică a ţării, notând aici faptul că activitatea businessurilor va continua să câştige avânt pe măsură de tot mai mulţi oameni se întorc în câmpul muncii şi puterea de consum rămâne la niveluri ridicate.

„Sunt extrem de optimistă în ceea ce priveşte perioada toamnei şi următoarele îmbunătăţiri din zonele cheie. Acest lucru înseamnă că a sosit momentul să discutăm despre reducerea nivelului de acomodare pe care l-am oferit în mod constant economiei, iar bineînţeles că punctul de plecare constă în achiziţia de active”, a declarat Mary Daly, adăugând că reducerea stimulentelor ar putea intra în efect la sfârşitul lui 2021 sau la începutul anului viitor.

Daly a fost unul dintre cei mai vocali membri ai Fed în ceea ce priveşte retragerea temperată a ajutoarelor monetare.

Fed a anunţat că va continua să cumpere 120 de miliarde de dolari în titluri de trezorerie şi valori mobiliare garantate prin ipoteci în fiecare lună până va obţine „un progres substanţial” cu privire la principalele obiective ale băncii, reprezentate de rata inflaţiei, setată la 2%, şi ocuparea forţei de muncă din Statele Unite.

Comentariile lui Daly vin în urma unui raport privind inflaţia al Fed, care a arătat că preţurile s-au majorat cu 5,4% de la an la an, deşi creşterea a fost mai moderată de-a lungul ultimei luni. De asemenea, piaţa muncii a adăugat 943.000 de joburi în iulie, iar rata şomajului a ajuns la 5,4%, de la 5,9% în iunie.

Totodată, Daly a adăugat că varianta Delta a coronavirusului va avea un efect limitat asupra activităţilor economice, după ce declarase luna trecută că tulpina descoperită iniţial în India reprezintă o ameninţare pentru recuperarea economiei globale.

Mediafax

×
Subiecte în articol: sua rezerva federala stiimulente