x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Banca Mondială: Pandemia a provocat creșterea sărăciei în UE

Banca Mondială: Pandemia a provocat creșterea sărăciei în UE

26 Iul 2021   •   12:07
Banca Mondială: Pandemia a provocat creșterea sărăciei în UE

Deși măsurile luate de guverne și UE în timpul pandemiei de COVID-19 au atenuat impactul asupra forței de muncă și a veniturilor, sărăcia a crescut semnificativ,  arată Raportul "Creşterea incluzivă la răscruce de drumuri" al Băncii Mondiale. Astfel, sunt cu 3 - 5 milioane mai mulți cetățeni UE expuși riscului de sărăcie față de perioada anterioară.

"Introducerea rapidă a măsurilor de sprijin guvernamental, combinată cu adaptarea locurilor de muncă, a contribuit la moderarea ratelor de sărăcie. Cu toate acestea, şi în pofida diminuării impactului pe măsură ce criza a progresat şi a fost amortizată de măsurile de sprijin, ratele de sărăcie sunt aşteptate să rămână peste nivelul la care erau înaintea crizei", arată BM.

Și România a crescut semnificativ numărul persoanelor aflate în pragul sărăciei la începutul pandemiei din cauza scăderii veniturilor. 

Pandemia a accelerat inechitățile și a afectat serios mai multe domenii, precum egalitatea de gen, convergenţa veniturilor în statele UE.

Schemele de sprijin guvernamental şi lansarea vaccinurilor sunt esenţiale pentru consolidarea rezilienţei firmelor, angajaţilor şi gospodăriilor. Multe guverne au prelungit durata sprijinului pe tot parcursul acestui an.

"O tranziţie prietenoasă cu mediul înconjurător, digitală şi favorabilă incluziunii este posibilă dacă politica economică este orientată din ce în ce mai mult către reforme şi investiţii în educaţie, sănătate şi infrastructură durabilă", a spus Gallina Vincelette, director pentru UE în Banca Mondială.

Economia UE s-a contractat cu 6,1% în 2020, considerată cea mai mare recesiune după cel de-al doilea război mondial. 

Totodată, trebuie acordată atenție sportă tinerilor, angajaților informal și liber profesoniștilor pentru că aceștia sunt mai vulnerabili.

Totodată, femeile au fost afectat maii mult, una din cincii femei având probleme de întoarcere la muncă, comparativ cu unul din zece bărbaţi. Acest lucru a fost cauzat de faptul că ele activează în domenii și poziții mai afectate de pandemie dar și a responsabilităților din viața de familie.

BM a acordat 1,7 miliarde de dolari pentru statele din Europa şi Asia Centrală. Din aprilie 2020, aproximativ 866 milioane dolari au fost direcţionate prin noi proiecte de răspuns de urgenţă (MPA / Vaccines). Până la 904 milioane dolari sunt realocate, utilizate sau puse la dispoziţie în proiecte şi împrumuturi existente, inclusiv finanţare suplimentară.

Se estimează  că economia globală va crește cu 5,6%.

×
Subiecte în articol: Banca Mondiala economie pandemie COVID