x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Belarus: Fără frică, în fața lui Lukașenko

Belarus: Fără frică, în fața lui Lukașenko

de Şerban Mihăilă    |    25 Aug 2020   •   08:13
Belarus: Fără frică, în fața lui Lukașenko
Sursa foto: Sursa: Hepta

Sfidând amenințările dictatorului Alexander Lukașenko, zeci de mii de protestatari au invadat centrul capitalei Minsk și au intensificat presiunile de stradă, în vederea înlăturării președintelui din Belarus. Regimul Lukașenko invocă o lovitură de stat de sorginte nazistă și o posibilă intervenție a NATO, avertizându-i pe manifestanți că armata este pregătită să acționeze pentru eliminarea „elementelor subversive”, care atentează la integritatea țării.

 

Nici amenințările cu o intervenție militară asupra lor nu i-au speriat însă pe manifestanții adunați duminică, potrivit „The Guardian”, în număr de peste 150.000, în piața de lângă clădirea Parlamentului. Inundând centrul Minskului în alb și roșu, demonstranții au fluturat mii de drapele tradiționale ale Belarus, adoptate de mișcarea protestatară, și au scandat „Demisia!” și „Băgați-l pe Lukașenko în duba poliției”, mai relatează publicația britanică. Autoritățile au depus eforturi extraordinare pentru a împiedica manifestația contra președintelui și au închis stațiile centrale de metrou din capitală, au desfășurat pe străzile orașului camioane ale armatei pline cu membri ai trupelor speciale de intervenție și au organizat filtre pe drumurile ce duc spre Minsk pentru a opri sosirea altor demonstranți din țară. În pofida tuturor acestor măsuri, protestatarii au umplut Piața Parlamentului și nu s-au arătat intimidați niciun moment de prezența ostentativă a forțelor de ordine. Mai mult, unii dintre manifestanți le-au strigat acestora „Rușine!” și le-au cerut să se alăture revoltei populare contra președintelui-dictator. În cursul serii, un elicopter a zburat la joasă altitudine deasupra unei coloane de protestatari care se îndrepta spre reședința de lucru a lui Lukașenko. Un canal de internet, apropiat de serviciul de presă al liderului de la Minsk, l-a arătat ulterior pe președinte la bordul elicopterului. Acesta era îmbrăcat în negru, din cap până în picioare, și ținea în mână o carabină. Survolându-i pe protestatari, Lukașenko le-a strigat celor din elicopter: „Uite-i cum fug ca șobolanii!” și i-a cerut pilotului să coboare și mai mult aparatul de zbor, relatează „The Guardian”. Protestele continuă în Belarus de mai bine de două săptămâni, de când Lukașenko s-a declarat victorios în alegerile considerate de opoziție și de candidata acesteia, Svetlana Tihanovskaia, drept „o fraudă masivă”, și de când trupele speciale au intervenit cu violență contra contestatarilor președintelui.

 

Armata, gata de intervenție

 

Cu o săptămână în urmă, Lukașenko încercase să recâștige controlul asupra maselor, după o altă demonstrație impresionantă a opoziției, adunându-și suporterii pentru un discurs în care i-a amenințat pe protestatari cu noi violențe și i-a descris drept marionete ale unor forțe externe „abjecte”. Cu trei zile în urmă, aflat într-o vizită la un poligon militar din vestul țării, președintele a sugerat că trupele NATO se pregătesc să invadeze Belarus. „Patria e în pericol!”, a strigat Lukașenko, declarând că armata a fost pusă în stare de alertă. La rândul său, chiar înaintea protestelor de duminică, ministrul Apărării, Viktor Khrenin, a dat publicității o înregistrare video amenințătoare, în care susține că manifestanții vandalizează monumente ce comemorează al Doilea Război Mondial. El a subliniat apoi că drapelul în alb și roșu a fost utilizat în trecut de colaboratori ai naziștilor și de fasciști „ce au ucis oameni din Belarus, ruși, evrei și alte nații”. În încheiere, Khrenin i-a amenințat pe protestatari că nu vor mai avea de-a face cu poliția, ci cu armata. Semnul de congruență între manifestanți și naziști este pus, de altfel, tot mai insistent de către televiziunile pro-ruse și aparatul de propagandă al lui Lukașenko. Mai mult, liderul de la Minsk i-a cerut deja public președintelui Vladimir Putin să intervină militar pentru reinstaurarea ordinii în Belarus și, după shimbarea de ton a televiziunii ruse, se pare că, pentru moment, Rusia a hotărât să-l sprijine pe Lukașenko, în ciuda fricțiunilor bilaterale din ultimele luni. Chiar dacă protestele, deocamdată pașnice, nu se vor dovedi suficiente pentru înlăturarea președintelui-dictator, mișcarea de contestare a lui Lukașenko a devenit ireversibilă, iar liderul suprem pare să-și fi pierdut total legitimitatea cu care și-a condus țara timp de 26 de ani.

 

Dorința noastră de a fi auziți nu se va estompa, ci poate va lua forme diferite. Rezistența populară a început însă și nu mai poate fi oprită prin forță”.

Maria Kolesnikova, lider al opoziției din Belarus

 

 

×