x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Biden îi coalizează pe liderii G7 contra Chinei. Nu toți sunt însă foarte convinși

Biden îi coalizează pe liderii G7 contra Chinei. Nu toți sunt însă foarte convinși

de Şerban Mihăilă    |    14 Iun 2021   •   07:40
Biden îi coalizează pe liderii G7 contra Chinei. Nu toți sunt însă foarte convinși
Sursa foto: Agerpres

Cel mai important proiect dezbătut la summitul G7, derulat la sfârșitul săptămânii trecute în Marea Britanie, este un plan de infrastructură la nivel planetar, propus de Casa Albă pentru contracararea inițiativei chineze „O centură, un drum”, prin care Beijingul și-a fixat ca obiectiv extinderea influenței geopolitice globale. Deși președintele american, Joe Biden, a cerut abordarea unei strategii mult mai dure contra Chinei, nu toți membrii G7 au fost de acord cu criticarea conducerii comuniste, deoarece au interese comerciale bilaterale extrem de profitabile cu gigantul asiatic.

 

Reuniți timp de trei zile la Cornwall, în sud-estul Angliei, membrii G7 – Statele Unite, Canada, Marea Britanie,  Franța, Germania, Italia și Japonia  - și-au trasat la finalul săptămânii trecute o serie de obiective de anvergură pentru perioada imediat următoare, între care vaccinarea întregii planete contra COVID-19, impunerea unor taxe corespunzătoare tuturor companiilor reprezentative la nivel mondial, precum și soluționarea unor probleme presante legate de schimbările climatice. Cei șapte s-au străduit să arate lumii că a venit momentul reîntoarcerii la cooperarea internațională, după un an de pandemie și patru ani de izolaționism american, în care fostul șef al Casei Albe a promovat ostentativ doctrina „America înainte de toți!”. De altfel, atmosfera generală în rândul participanților a părut extrem de extinsă, comparativ cu stările de anxietate înregistrate la reuniunile din Italia, Canada și Franța, din perioada mandatului lui Trump, la care ceilalți lideri păreau că pășesc pe vârfuri pentru a nu provoca reacții ostile din partea impulsivului președinte american. În același timp, anul acesta, conducătorii celor mai bogate democrații au vrut să transmită statelor mai sărace că clubul G7 este un prieten mult mai de nădejde decât regimurile dictatoriale, precum China.

 

Beijingul va avea competiție

Din această perspectivă, Biden le-a cerut liderilor prezenți la Cornwall să facă front comun contra Chinei, condamnând munca silnică impusă de autoritățile comuniste de la Beijing, precum și persecuțiile la care sunt supuse minoritățile religioase și populația uigură. Noul șef al administrației de la Washington a afirmat că exprimarea unei poziții mult mai dure împotriva Chinei este absolut necesară, atât din punct de vedere practic, cât și moral. Casa Albă a anunțat apoi că SUA vor conduce un nou program de infrastructură în parteneriat cu statele G7, ce se dorește a fi o alternativă la strategia economică expansionistă a Chinei, care poate lăsa împovărate de datorii numeroase țări ale lumii, crescând în același timp, în mod periculos, influența geostrategică mondială a colosului asiatic. Chiar dacă inițiativa chineză „O centură, un drum”, în valoare de trilioane de dolari, are deja un avans considerabil, alternativa inițiată de SUA, numită „Reconstruirea unei lumi mai bune”, își propune „restrângerea necesității de infrastructură (...) în țările în curs de dezvoltare, care a fost exacerbată de pandemia COVID-19”, a declarat un oficial american, citat de CNN.  „Această nouă inițiativă globală de infrastructură îndrăzneață, ce va fi derulată alături de partenerii noștri din G7, va fi transparentă, sustenabilă și se va ghida după un set de valori”, intrând în competiție cu „O centură, un drum”, a mai spus el. „Nu este vorba doar despre confruntarea cu Republica Populară Chineză. Vrem să oferim o viziune alternativă afirmativă, pozitivă pentru lume”, a adăugat aceeași sursă. „Va fi o alternativă pozitivă, care reflectă valorile și standardele noastre, precum și modul nostru de a face afaceri”, a precizat o altă oficialitate din administrația de la Washington. Inițiativa permite alocarea a sute de miliarde de dolari, în investiții în infrastructură pentru țările cu venituri mici și medii din Africa, Asia și din alte părți ale lumii, prin încheierea unor parteneriate cu firme private. Banii vor veni de la grupuri financiare guvernamentale americane, de la entități încă nespecificate din sectorul privat, precum și din alte state membre ale G7, susțin sursele citate de CNN. Inițiativa „O centură, un drum”, promovată intens de președintele chinez, Xi Jinping, are drept obiectiv construirea de porturi, drumuri și căi ferate, în vederea creării de noi coridoare comerciale, care leagă China de Africa, Asia și Europa.

 

Cu toate tunurile pe China

La presiunile SUA, G7 a convenit ieri, până la urmă, în ultima zi a summitului din Cornwall, asupra unei abordări mai dure în relaţia cu China. În pasajul respectiv al declaraţiei finale, al cărei proiect a fost consultat de dpa, G7 se angajează să combată practicile comerciale incorecte ale Chinei, problemele acesteia în materie de drepturi ale omului şi reprimarea opoziţiei din Hong Kong. Deși a fost pentru prima dată când liderii G7 și-au exprimat criticile la adresa Chinei atât de explicit într-o declaraţie finală, eforturile administrației de la Washington de a obține textul dorit au fost întâmpinate cu rezistență de unii dintre membrii grupului. Potrivit unei oficialități americane de rang înalt, încercările SUA, Canadei, Marii Britanii și Franței de a impune în declarația finală o condamnare fermă a Chinei nu au fost primite cu entuziasm de ceilalți membri ai G7. Sâmbătă, negocierile pe această temă au ajuns atât de aprinse, încât organizatorii au fost nevoiți să întrerupă legătura la Internet în sala de ședință, a adăugat sursa citată de CNN. Germania, care exportă anual milioane de mașini în China, Japonia, partener comercial regional important al chinezilor, și Italia, care a semnat în 2019 un memorandum pentru aderarea la inițiativa „O centură, un drum”, consideră că adoptarea unui ton prea dur împotriva Beijingului este contraproductivă pentru afacerile lor cu superputerea asiatică.

 

Biden îl plagiază pe Trump

La fel ca și predecesorul său, Biden pare să transforme contracararea Chinei în piesa centrală a politicii sale externe. De altfel, cu ocazia participării sale la reuniunea NATO de la Bruxelles, Biden va avea ocazia să asiste la o altă premieră – statele alianței militare transatlantice se vor referi într-un comunicat la amenințarea reprezentată de China la adresa securității globale.

 

SUA vor conduce un nou program de infrastructură în parteneriat cu statele G7, ce se dorește a fi o alternativă la strategia economică expansionistă a Chinei

 

 

 

×
Subiecte în articol: Joe Biden g7 China