x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Biden vrea un „telefon roșu” cu Beijingul

Biden vrea un „telefon roșu” cu Beijingul

15 Iul 2021   •   19:00
Biden vrea un „telefon roșu” cu Beijingul

Administrația Biden examinează posibilitatea înființării unei linii telefonice de urgență cu guvernul chinez, similară cu așa-numitul „telefon roșu” dintre SUA și Uniunea Sovietică din timpul Războiului Rece, care a permis comunicarea directă cu Kremlinul ca modalitate de a evita războiul nuclear.

CNBC precizează că proiectul este încă la început și nu a fost prezentat în mod oficial chinezilor, iar administrația Biden dorește să dezvolte un instrument de comunicare rapidă care ar putea fi inclus într-un efort mai larg de reducere a riscului de conflict între SUA și China.

Ideea înființării unei linii telefonice cu Beijingul datează cel puțin din perioada administrației Obama, deși conceptul nu a fost inclus într-o notă de securitate națională clasificată până în ultimul an al administrației Trump, potrivit unei surseanonime.

Oficialii administrației Biden au continuat ideea, au spus sursele, dar rămân numeroase detalii de rezolvat, inclusiv dacă chinezii ar fi de acord să folosească dispozitivul. Au existat de mult probleme cu asigurarea unor răspunsuri rapide din partea Beijingului în ceea ce privește problemele urgente, au declarat pentru CNN actuali și foști oficiali americani. Natura sistemului politic chinez implică faptul că majoritatea contactelor, dincolo de angajamentul la nivel de lider, sunt descurajate.

O linie telefonică similară cu China există deja la Pentagon și se presupune că este utilizată exclusiv pentru chestiuni militare, dar în cazuri foarte rare.

"Avem o linie de asistență telefonică. Este cunoscut faptul că, de câte ori am folosit-o, am sunat într-o cameră goală ore în șir", a declarat recent Kurt Campbell, coordonator senior al National Security Council Indo-Pacific, în timpul unei conversații despre diplomația SUA-China și Taiwan.

Oficialii Departamentului de Stat și ai Consiliului de Securitate Națională încă lucrează la modul în care ar funcționa tehnic dispozitivul, au declarat surse pentru CNN. Următorul pas ar fi dezvoltarea conceptului general și transformarea acestuia în planul de angajament al administrației Biden cu China. Apoi, dispozitivul ar avea nevoie de aprobarea Casei Albe și a oficialilor chinezi înainte de a fi implementat.

În timp ce „telefonul roșu” dintre SUA și Rusia a fost privit ca un instrument util care a sporit comunicarea în timpul Războiului Rece, eficacitatea sa recentă este discutabilă. De exemplu, administrația Obama a folosit linia directă către Kremlin pentru a avertiza Rusia să nu intervină în alegerile din 2016 din SUA, un avertisment care nu a fost luat în seamă.

Eficacitatea unei linii telefonice cu China ar depinde în mare măsură de angajamentul Beijingului de a o utiliza și de a o pune într-o poziție în care Xi ar avea acces regulat la aceasta.

(sursa: Mediafax)

Dorin Oancea, dorin.oancea@mediafax.ro

×
Subiecte în articol: Joe Biden