x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Boris Johnson: Avem nevoie de un nou acord comercial cu Uniunea Europeană

Boris Johnson: Avem nevoie de un nou acord comercial cu Uniunea Europeană

29 Iul 2019   •   17:18
Boris Johnson: Avem nevoie de un nou acord comercial cu Uniunea Europeană
Sursa foto: Arno Mikkor

Premierul britanic Boris Johnson a afirmat luni că există toate şansele pentru a încheia un nou acord cu Uniunea Europeană privind Brexitul şi a subliniat că personal doreşte şi un nou acord comercial cu blocul comunitar, transmite Reuters.

''Ceea ce dorim este să spunem absolut clar că 'plasa de siguranţă' nu este bună, este moartă, trebuie să se renunţe la ea. Dar există perspective pentru a finaliza un nou acord. Ceea ce vrem este să construim un nou parteneriat cu toate lucrurile care contează pentru noi - cooperare privind apărarea, securitatea, informaţiile, colaborare ştiinţifică, tot ceea ce v-aţi aştepta'', a spus Johnson în timpul vizitei sale la o bază navală din Scoţia.

În opinia sa, în centrul viitoarei relaţii dintre Londra şi UE va trebui să se afle un nou acord comercial care să le permită britanicilor ''să reia controlul tarifelor şi regulamentelor lor şi să facă lucrurile diferit'' acolo unde doresc.

Pe de altă parte, Boris Johnson a respins ideea organizării unui nou referendum privind independenţa Scoţiei, după o primă consultare populară pe acest subiect în 2014.

''Acesta este un lucru de tipul o-singură-dată-în-viaţă, tuturor li s-a spus asta. Pe această bază oamenii şi-au exprimat votul şi eu cred că ar fi total greşit acum să încălcăm acea promisiune făcută oamenilor din Scoţia şi din Regatul Unit şi să avem un alt referendum'', a subliniat şeful executivului de la Londra.

În urmă cu patru zile, lidera Partidului Naţional Scoţian, Nicola Sturgeon, l-a avertizat pe noul premier britanic că va continua pregătirile pentru organizarea unui nou referendum asupra independenţei Scoţiei, întrucât planurile Londrei privind Brexitul vor afecta negativ economia scoţiană.

La primul referendum, organizat în 2014, scoţienii au respins independenţa cu 55%. Apoi, Regatul Unit a votat pentru ieşirea din Uniunea Europeană în cadrul unui referendum desfăşurat în iunie 2016, dar, dintre cele patru componente ale regatului (Anglia, Ţara Galilor, Scoţia şi Irlanda de Nord), Scoţia şi Irlanda de Nord au votat pentru rămânerea în blocul comunitar, fapt ce a alimentat tensiunile politice.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Boris Johnson brexit acord comercial