x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Boris Johnson l-a avertizat pe preşedintele Emmanuel Macron că Brexitul nu va fi amânat

Boris Johnson l-a avertizat pe preşedintele Emmanuel Macron că Brexitul nu va fi amânat

07 Oct 2019   •   08:14
Boris Johnson l-a avertizat pe preşedintele Emmanuel Macron că Brexitul nu va fi amânat

Premierul britanic Boris Johnson l-a avertizat pe preşedintele francez Emmanuel Macron că nu va exista o amânare a Brexitului prevăzut pentru 31 octombrie, subliniind că este "ultima şansă" pentru obţinerea unui acord, a informat duminică un purtător de cuvânt din Downing Street, transmite AFP.

Şeful executivului britanic i-a comunicat preşedintelui Franţei într-o convorbire telefonică că "UE nu ar trebui să fie convinsă, în mod eronat, de faptul că Regatul Unit ar putea rămâne în cadrul UE după 31 octombrie".

Boris Johnson a repetat că nu va cere din nou amânarea Brexitului, în pofida faptului că o lege votată recent în parlamentul britanic îl constrânge să facă acest lucru dacă nu ajunge la un acord cu UE.

Această lege a fost calificată drept un "act de capitulare" de către Boris Johnson, care a apreciat că ea slăbeşte poziţia Marii Britanii în negocierile legate de Brexit.

"Regatul Unit a făcut o ofertă importantă, dar este momentul ca executivul european să demonstreze o înclinare spre compromis" a declarat o sursă din cadrul Downing Street.

"Dacă nu se întâmplă, Regatul Unit va pleca fără acord. Legea capitulării şi autorii săi subminează negocierile, dar ar fi o greşeală de înţelegere istorică dacă liderii europeni fac pariul că aceasta va împiedica o ieşire fără acord", conform sursei citate.

Premierul Boris Johnson a prezentat miercuri planul său pentru Brexit, primit cu scepticism de Bruxelles, care a identificat mai multe aspecte problematice în documentul propus de Londra.

Şeful executivului britanic a discutat în week-end cu mai mulţi lideri europeni, printre care cu omologii finlandez, olandez şi portughez, pe lângă preşedintele Franţei.

La mai puţin de o lună până la data ieşirii Marii Britanii din UE şi înaintea summitului european din 17 - 18 octombrie, Boris Johnson i-a spus lui Emmanuel Macron că este vorba de "ultima şansă de a ajunge la un acord - ceea ce doresc ambele părţi - pentru a putea merge înainte şi a construi un nou partenariat între Regatul Unit şi UE", a indicat un purtător de cuvânt din Downing Street.

"Dar pentru ca acest lucru să fie posibil, UE trebuie să facă aceleaşi compromisuri pe care Regatul Unit le-a făcut în aceste ultime săptămâni şi luni", a spus Boris Johnson.

El a asigurat că proiectul său beneficiază de susţinere parlamentară, contrar acordului negociat de fostul premier Theresa May, respins de trei ori de parlamentul de la Londra.

Preşedintele francez i-a comunicat premierului Boris Johnson că un bilanţ al negocierilor va fi făcut la sfârşitul săptămânii viitoare pentru a evalua dacă un acord este posibil" asupra Brexitului, a informat Palatul Elysée.

Boris Johnson va continua discuţiile cu liderii europeni luni, în timp ce ministrul pentru Brexit Steve Barclay, care s-a aflat duminică în vizită în Olanda, îşi va continua până marţi turneul în capitalele europene.

Consilierul său diplomatic, David Frost, va avea, la rândul său, noi discuţii la Comisia Europeană.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Boris Johnson emmanuel macron brexit