x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Boris Johnson, luat la țintă pentru acordul post-Brexit cu Uniunea Europeană

Boris Johnson, luat la țintă pentru acordul post-Brexit cu Uniunea Europeană

31 Dec 2020   •   13:49
Boris Johnson, luat la țintă pentru acordul post-Brexit cu Uniunea Europeană

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a salutat, joi, finalizarea procedurilor privind aprobarea Acordului cu Uniunea Europeană, în contextul în care tranziţia post-Brexit se încheie pe 1 ianuarie, dar există în continuare critici privind rezultatele negocierilor cu Bruxellesul.

Camera Comunelor şi Camera Lorzilor au aprobat, miercuri, Acordul Comercial şi de Cooperare dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană, astfel încât tratatul să poată intra în vigoare în mod provizoriu de la 1 ianuarie 2021.

"Destinul Marii Britanii este acum în mâinile noastre. Vreau să le mulţumesc parlamentarilor şi lorzilor pentru aprobarea acestui acord istoric (...)", a afirmat Boris Johnson, citat de Sky News, subliniind că vrea o "nouă relaţie cu UE", "cel mai mare aliat" al Marii Britanii.

Însă, asociaţiile pescarilor din Franţa şi Marea Britanie nu sunt la fel de entuziasmate în legătură cu Acordul post-Brexit.

Comitetul pescarilor bretoni a recomandat joi evitarea intrării ambarcaţiunilor în apele teritoriale britanice, întrucât nu se ştie dacă sunt necesare autorizaţii speciale. "Avem mari dubii asupra accesului în apele britanice fără autorizaţie din partea autorităţilor de la Londra", anunţă Comitetul pescarilor bretoni, conform cotidianului Le Figaro.

La rândul lor, asociaţiile pescarilor din Marea Britanie au exprimat nemulţumire în legătură cu rezultatul negocierilor pe care Guvernul Boris Johnson le-a purtat cu Uniunea Europeană. "Este o stare de frustrare şi de furie din cauza concesiilor semnificative" oferite de Guvernul de la Londra Bruxellesului, a afirmat, acum câteva zile, Barrie Deas, directorul Federaţiei Naţionale a Organizaţiilor Pescarilor din Marea Britanie. "Industria de profil va fi puternic dezamăgită că nu va exista o separare clară de UE. Va fi o foarte mare frustrare", a subliniat Barrie Deas.

Acordul post-Brexit nu oferă prea multe avantaje nici în domeniul serviciilor financiare, astfel că districtul financiar din Londra (City of London) riscă să piardă poziţia importantă la nivel internaţional. Boris Johnson a admis, într-un interviu acordat publicaţiei Sunday Telegraph, că Acordul cu UE este insuficient în domeniul serviciilor financiare. Întrebat în interviu despre domeniul serviciilor financiare, Boris Johnson a răspuns: "Poate că Acordul nu merge atât de departe precum am vrea". Însă Boris Johnson susţine că Acordul cu UE este "bun pentru domeniul digital", existând prevederi clare pentru fluxul de date.

Conform agenţiei Bloomberg, Acordul dintre Marea Britanie şi UE nu le oferă multă claritate companiilor financiare britanice. Nu există nicio decizie asupra echivalenţei, care ar permite firmelor britanice din districtul financiar al Londrei (City of London) să ofere servicii financiare pe piaţa UE. Acordul conferă doar prevederi-standard asupra serviciilor financiare, fără garanţii privind accesul pe piaţa comunitară. Marea Britanie şi UE urmează să negocieze despre avansarea deciziilor privind echivalenţa în domeniul financiar. În privinţa cooperării în domeniul reglementării, Londra şi Bruxellesul speră să ajungă până în martie la un acord asupra monitorizării activităţilor financiare.

Acordul dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie privind relaţiile post-Brexit vizează raporturile comerciale, fiscale şi bugetare, normele de cooperare judiciară şi în materie de securitate, precum şi garanţiile juridice privind standardele de guvernare. Înțelegerea dintre Bruxelles şi Londra are trei elemente centrale: un acord comercial, un parteneriat în materie de securitate şi un cadru privind standardele de guvernare.

Negocierile cu Marea Britanie au convins politicienii şi alegătorii din state europene că retragerea din Uniunea Europeană nu este o idee bună, a afirmat Michel Barnier, negociatorul UE pe tema Brexit. "Aceste negocieri au consolidat convingerile liderilor politici şi cetăţenilor că este mai bine să rămânem împreună decât să fim pe cont propriu. Există diferenţe reale între un stat membru şi un stat terţ. Vom vedea acest lucru destul de rapid", a declarat Michel Barnier.

Deşi susţine că a obţinut o victorie în negocierile cu UE privind relaţiile post-Brexit, Guvernul Boris Johnson a avertizat că, de la 1 ianuarie, vor fi probleme la frontiere. "Vor fi schimbări practice şi procedurale", a avertizat Michael Gove, ministrul britanic pentru Politicile Cabinetului. "Sunt sigur că vor fi unele momente dificile, dar suntem pregătiţi să facem tot posibilul pentru facilitarea procedurilor. Caracterul noii noastre relaţii cu UE - în afara pieţei unice şi uniunii vamale - înseamnă că vor fi schimbări practice şi procedurale, pentru care companiile şi cetăţenii trebuie să fie pregătiţi. Ştim că vor fi anumite perturbări pe măsură ce ne adaptăm noilor modalităţi de a face afaceri cu UE, astfel că este esenţial să luăm toate măsurile necesare acum", declarat Michael Gove.

Poliţia din Irlanda a anunţat că va intensifica misiunile de patrulare în zona frontierei terestre cu provincia britanică Irlanda de Nord, în contextul încheierii tranziţiei post-Brexit. Măsura a fost anunţată în contextul în care Guvernul Micheál Martin le-a cerut companiilor să se pregătească pentru noile reglementări vamale care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2021, când Marea Britanie încheie tranziţia post-Brexit. Guvernul Irlandei a avertizat că există riscul producerii de coloane la frontiera maritimă, în principal în Portul Dublin.

Acordul Brexit şi cel post-Brexit nu prevăd controale vamale la frontiera terestră dintre Irlanda, stat membru UE, şi provincia britanică Irlanda de Nord, astfel încât să nu fie afectat Acordul de pace, care prevede liberă circulaţie pentru locuitorii nord-irlandezi şi irlandezi. Dar vor fi necesare patrule pentru evitarea activităţilor organizaţiilor infracţionale la frontiera dintre Marea Britanie şi UE. În acest context, Poliţia irlandeză (Garda) va crea zone de control. "Suntem foarte conştienţi că orice schimbare are potenţialul de a face grupurile de crimă organizată să profite. Persoanele care locuiesc în zona frontierei terestre de aproximativ 500 de kilometri vor observa o prezenţă intensă a poliţiei în următoarele zile. Agenţii de poliţie nu vor fi poziţionaţi la frontieră, nu vor fi posturi permanente de control sau infrastructură de pază", a declarat comisarul irlandez Liam Geraghty.

Marea Britanie nu va mai fi parte a spaţiului comunitar european începând de la 1 ianuarie 2021. Relaţiile comerciale, fiscale şi bugetare, transporturile, normele de cooperare judiciară şi în materie de securitate, precum şi garanţiile juridice privind standardele de guvernare sunt prevăzute în Acordul post-Brexit.

Cetăţenii britanici vor avea nevoie de viză pentru a munci sau a studia în ţările Uniunii Europene. De asemenea, cetăţenii UE vor avea nevoie de viză pentru a lucra sau a studia în Marea Britanie.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Boris Johnson