x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Boris Johnson şi Emmanuel Macron au convenit să coopereze pentru depăşirea crizei submarinelor

Boris Johnson şi Emmanuel Macron au convenit să coopereze pentru depăşirea crizei submarinelor

24 Sep 2021   •   22:00
Boris Johnson şi Emmanuel Macron au convenit să coopereze pentru depăşirea crizei submarinelor

Premierul britanic, Boris Johnson, a convenit vineri cu preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, să coopereze strâns pentru depăşirea tensiunilor generate de parteneriatul dintre Australia, Marea Britanie şi SUA (AUKUS), din cauza căruia Parisul a pierdut un contract privind livrarea de submarine.

Boris Johnson şi Emmanuel Macron "au reafirmat importanţa relaţiei dintre Marea Britanie şi Franţa şi au convenit să continue colaborarea strânsă în întreaga lume", a transmis Guvernul Marii Britanii după o convorbire telefonică a celor doi lideri.
"Premierul britanic a exprimat intenţia restabilirii cooperării între Marea Britanie şi Franţa, în conformitate cu valorile şi cu interesele noastre comune: în domeniul climei, în zona Indo-Pacifică, în combaterea terorismului", a comunicat, la rândul său, Preşedinţia Franţei, conform Agenţiei France-Presse.

"Preşedintele Franţei i-a transmis premierului britanic că aşteaptă propuneri de cooperare", a subliniat Palatul Élysée.

Statele Unite, Marea Britanie şi Australia au semnat un parteneriat de securitate (AUKUS) în zona Indo-Pacifică, pentru a ajuta Australia să se doteze cu submarine nucleare de fabricaţie americană. SUA, Marea Britanie şi Australia au semnalat că nu este vorba de staţionarea de arme nucleare pe teritoriul australian, ci de utilizarea sistemelor de propulsie nucleară pentru submarine militare. Franţa este profund nemulţumită că, în contextul noului acord, Australia va renunţa la un contract pentru achiziţionarea de submarine militare franceze. Preşedintele Emmanuel Macron a decis chemarea pentru consultări a ambasadorilor Franţei din SUA şi Australia. Ulterior, după o conversaţie cu preşedintele SUA, Joseph Biden, Emmanuel Macron a decis retrimiterea ambasadorului la Washington şi reluarea cooperării. Ambasadorul din Marea Britanie nu a fost rechemat. "Este cunoscut oportunismul permanent al britanicilor. În această afacere, Marea Britanie este un fel de a cincea roată la căruţă", a afirmat Jean-Yves Le Drian, ministrul francez de Externe.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Boris Johnson