x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Boris Johnson spune că este o „prostie totală” să se sugereze că nu îl respectă pe Donald Trump

Boris Johnson spune că este o „prostie totală” să se sugereze că nu îl respectă pe Donald Trump

04 Dec 2019   •   21:30
Boris Johnson spune că este o „prostie totală” să se sugereze că nu îl respectă pe Donald Trump
Sursa foto: Arno Mikkor

Prim-ministrul britanic, Boris Johnson, a declarat miercuri că este o „prostie totală” să se sugereze că nu îl ia pe Donald Trump în serios, după apariţia unei înregistrări video în care el şi alţi şefi de stat vorbesc despre preşedintele SUA, relatează Reuters.

Johnson a fost filmat în timp ce conversa cu premierul canadian, Justin Trudeau, preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi premierul olandez, Mark Rutte, la Palatul Buckingham, marţi seară. În filmare se pare că Trudeau descrie cât de surprinşi au fost oficialii americani de amploarea unei conferinţe de presă anterioare a lui Trump.

Întrebat la propria conferinţă dacă nu-l ia în serios pe Trump, Johnson a răspuns: „Este o prostie totală şi nu ştiu de unde s-a dedus asta”. Întrebat dacă liderii au vorbit despre Trump, el a spus că nu ştie la ce s-au referit.

În aceeaşi conferinţă de presă, Jonhson a spus că decizia Marii Britanii de a permite sau nu ca Huawei să joace un rol în construirea reţelelor de telecomunicaţii 5G va fi bazată pe asigurarea securităţii naţionale şi a continuării cooperării cu alianţa aşa-numită „Five Eyes” (din care fac parte SUA, Regatul Unit, Canada, Australia şi Noua Zeelandă) condusă de SUA.

„În ceea ce priveşte Huawei şi 5G, nu vreau ca această ţară să fie ostilă în mod gratuit investiţiilor de peste hotare”, le-a spus Johnson reporterilor.

„Pe de altă parte, nu putem prejudicia securitatea noastră vitală. Şi nu putem prejudicia nici abilitatea noastră de a coopera cu partenerii noştri vitali din 'Five Eyes' şi acesta va fi un criteriu cheie în baza căruia vom lua decizia privind Huawei”, a adăugat el.

Cu acelaşi prilej, Johnson a spus că protestele din Iran sunt un semn de „nemulţumire populară reală” faţă de liderii ţării.

Tulburările din Iran au început la jumătatea lui noiembrie din cauza creşterii preţurilor la carburant dar s-au transformat rapid în proteste politice, demonstranţii cerând plecarea liderilor ţării, în cele mai sângeroase manifestaţii antiguvernamentale de la revoluţia islamică din 1979.

„Sentimentul meu este că nu este vorba doar despre preţurile la combustibil, acesta un semn de nemulţumire populară reală faţă de regim şi nu sunt nicidecum surprins”, a declarat premierul britanic presei.

„Cum se întâmplă adesea, perturbările Iranului în regiune reprezintă un mod de a distrage de la neajunsurile regimului iranian”, a mai spus el.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Boris Johnson Donald Trump