x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Boris Johnson trimite un consilier la Bruxelles pentru a transmite personal mesajul său

Boris Johnson trimite un consilier la Bruxelles pentru a transmite personal mesajul său

31 Iul 2019   •   17:46
Boris Johnson trimite un consilier la Bruxelles pentru a transmite personal mesajul său
Sursa foto: Arno Mikkor

Consilierul pentru afaceri europene al lui Boris Johnson s-a deplasat, miercuri, la Bruxelles pentru a transmite un mesaj al noului premier britanic în care se cere ''abolirea plasei de siguranţă'' irlandeze, a anunţat Downing Street 10, potrivit AFP.

Consilierul ''David Frost merge la Bruxelles pentru a se întâlni cu principalii responsabili şi a le preda personal un mesaj al prim-ministrului'', a indicat un purtător de cuvânt al executivului de la Londra.

El se va întâlni cu preşedintele în exerciţiu al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi cu negociatorul-şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier. 

''Regatul Unit va părăsi UE la 31 octombrie, indiferent de circumstanţe. Vom lucra asiduu pentru a ajunge la un acord, dar plasa de siguranţă trebuie să fie abolită. Dacă nu ajungem la un acord, va trebui evident să părăsim Uniunea Europeană fără un acord'', este mesajul premierului britanic Boris Johnson adresat Bruxellesului.

Divergenţele dintre Londra şi Dublin privitoare la viitorul frontierei irlandeze au devenit cel mai controversat subiect în negocierile cu Uniunea Europeană asupra acordului de retragere a Regatului Unit. 

''Plasa de siguranţă'' este clauza din acordul negociat de fostul premier Theresa May menită să joace rolul unei poliţe de asigurare pentru prevenirea reintroducerii controalelor la frontiera dintre Republica Irlanda - ţară membră a UE - şi provincia britanică Irlanda de Nord. Această frontieră, cu o lungime de aproximativ 500 de kilometri, va deveni după Brexit singura graniţă terestră între Uniunea Europeană şi Regatul Unit. 

Aflat miercuri la Belfast, Boris Johnson s-a întâlnit cu liderii principalelor partide politice locale, prilej cu care a declarat că ''în niciun caz nu vor exista controale fizice sau infrastructuri la frontiera'' irlandeză.

De partea sa, Uniunea Europeană a calificat deja drept ''inacceptabilă'' cererea lui Boris Johnson de redeschidere a tratativelor asupra acordului de retragere a Regatului Unit din blocul comunitar, încheiat în noiembrie 2018 după aproape 17 luni de negocieri.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Boris Johnson brexit