x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Brexit lovește Irlanda în plin

Brexit lovește Irlanda în plin

27 Mar 2019   •   20:50
Brexit lovește Irlanda în plin
Sursa foto: Marc DOSSMANN

Brexit va avea un „impact considerabil” asupra Irlandei, cu pierderea potenţială a circa 80.000 de locuri de muncă, dacă Marea Britanie va ieşi din UE fără un acord de separare, informează un raport economic elaborat cu sprijinul guvernului de la Dublin, citat de DPA.

Produsul Intern Brut (PIB) al Irlandei va fi cu circa 2,6% mai mic un deceniu după ce Marea Britanie va părăsi UE în baza unui acord, potrivit Institutului de Cercetare Economică şi Socială (ESRI) şi Departamentului de Finanţe. Însă, scăderea PIB-ului ar putea fi aproape dublă, de 4,8%, în cazul unui Brexit fără acord şi de 5% în cazul unui Brexit fără acord şi „dezordonat”. Se prognozează că zece ani după ce Marea Britanie va părăsi UE fără acord, în Irlanda vor fi cu circa 45.000 de locuri de muncă mai puţine decât în cazul în care Marea Britanie ar rămâne în blocul comunitar. Un Brexit dezordonat ar însemna o scădere cu 3,4% a numărului locurilor de muncă, adică mai puţin cu 77.500 de joburi.

„Impactul fiecărui scenariu de Brexit este considerabil şi va avea efecte negative asupra unei serii întregi de sectoare”.

Adele Bergin, coordonator principal al raportului.

 

×
Subiecte în articol: brexit