x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Brexit: Marea Britanie va impune controale mai puțin stricte la produsele din UE

Brexit: Marea Britanie va impune controale mai puțin stricte la produsele din UE

12 Iun 2020   •   14:46
Brexit: Marea Britanie va impune controale mai puțin stricte la produsele din UE

Marea Britanie va impune controale la frontiere mai puţin stricte decât convenise inițial cu Uniunea Europeană (UE) după Brexit. Decizia a fost luată de executivul de la Londra pentru a reduce efectele asupra companiilor , care suferă deja din cauza crizei economice declanșată de pandemia de coronavirus, transmite AFP.

Controlul produselor importate din UE va începe din 2021, după încheierea perioadei de tranziţie post-Brexit, la sfârşitul lunii decembrie 2020. Măsurile aveau drept scop menţinerea siguranţei frontierelor britanice şi posibilitatea de a trata de pe poziţii de egalitate ţările cu care Regatul Unit are relaţii comerciale.

Pentru importurile din UE se va implementa un regim temporar mai relaxat în porturile de intrare, cum ar fi Dover, indiferent de ajungerea la un acord cu Bruxellesul în acest sens. Însă rămâne în vigoare prevederea că exporturile din Regatul Unit vor fi supuse unor controale complete.

"Suntem conştienţi de impactul coronavirusului asupra companiilor britanice, iar când vom redobândi controlul asupra legilor şi frontierelor noastre, la sfârşitul anului, vom adopta o abordare pragmatică şi flexibilă pentru a ajuta companiille să se adapteze la modificările şi oportunităţile situării în afara pieţei unice şi a uniunii vamale", a declarat o sursă guvernamentală.

Regatul Unit a negociat cu UE viitoarele relaţii comerciale după încheierea tranziţiei dar acestea nu au oferit o soluție. Totuși, urmează să se intensifice pentru obţinerea unui acord în timp util întrucât  guvernul britanic refuză categoric prelungirea perioadei de tranziţie.

În absenţa unui acord, ar rămâne în vigoare doar reglementările Organizaţiei Mondiale a Comerţului, care prevăd taxe vamale mai ridicate în relaţiile comerciale dintre foştii parteneri.

Regatul Unit este pe locul al doilea în lume la numărul de decese provocate de pandemie. PIB-ul a scăzut cu 20,4% în aprilie, prima lună întreagă în care s-au aplicat măsurile de izolare instituite la 23 martie. Restricţiile se ridică treptat. De săptămâna viitoare se vor redeschide majoritatea magazinelor, dar nu barurile şi restaurantele. 

×