x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Brexit: Un acord între UE și Regatul Unit ar putea fi semnat în luna septembrie

Brexit: Un acord între UE și Regatul Unit ar putea fi semnat în luna septembrie

13 Aug 2020   •   15:28
Brexit: Un acord între UE și Regatul Unit ar putea fi semnat în luna septembrie
Sursa foto: observator.tv

Autoritățile de la Londra cred că un acord cu Uniunea Europeană referitoare la relațiile bilaterale post-Brexit ar putea fi încheiat în luna septembire, a declarat  negociatorul şef David Frost. Săptămâna viitoare ar putea avea loc o nouă rundă de negocieri cu omologul său european Michel Barnier, transmite Reuters.

''Nu căutăm un acord special sau unic. Dorim un acord de liber schimb, cum sunt cele convenite de UE cu alte ţări prietene, de exemplu Canada. Suveranitatea Regatului Unit asupra legilor noastre, tribunalelor noastre, apelor noastre, desigur că nu este negociabilă şi nu vom accepta nimic care să o compromită. La fel cum nici noi nu căutăm ceva care să ameninţe integritatea pieţei unice a UE'', a scris Frost pe Twitter. 

Negocierile între Bruxelles şi Londra sunt greoaie. Principalele divergenţe au pornit  de la dorința UE ca în schimbul unui acord de liber schimb, fără taxe vamale, Regatul Unit să aplice unele dintre legile comunitare, aşa-numitul ''level playing field'', pentru a se evita o eventuală concurenţă neloială din partea britanicilor pe piaţa europeană, la care se adaugă și pescuitul. UE doreşte un acord extins care să cuprindă şi norme ale UE privind concurenţa, mediul, fiscalitatea, iar  Londra vrea doar un acord clasic de liber schimb.

UE ar fi însă dispus să accepte un compromis, prin care să fie creat un mecanism de soluţionare a disputelor privind ajutoarele de stat oferite în viitor de Londra companiilor britanice, în schimbul aplicării de către Regatul Unit a regulilor de concurenţă comunitare.

Negocierile dintre cele două părți vor continua până pe 2 octombrie, înaintea unui summit la care liderii europeni speră să valideze un acord cu Marea Britanie.

Premierul Boris Johnson a respins posibilitatea prelungirii perioadei de tranziţie post-Brexit, care se încheie pe 31 decembrie. Până atunci, Regatul Unit aplică regulile UE. Dacă până la sfârșitul acestei perioade nu se va încheia un acord, relaţiile economice dintre UE şi Regatul Unit vor fi guvernate de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC). 

×