x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Budapesta pune bețe în roate președinției germane la UE

Budapesta pune bețe în roate președinției germane la UE

29 Sep 2020   •   21:58
Budapesta pune bețe în roate președinției germane la UE

Ungaria consideră că noua propunere făcută de preşedinţia germană în exerciţiu a Uniunii Europene de a condiţiona viitorul ajutor al UE de respectarea statului de drept este inacceptabilă, a precizat, astăzi, ministrul ungar al Justiţiei, Judit Varga, pe Facebook, transmite Reuters.

Propunerea, făcută săptămâna aceasta de către Germania, care asigură preşedinţia prin rotaţie a UE, constituie o modificare unilaterală a tratatelor fondatoare ale blocului comunitar, susține Varga. Mai mult, afirmă ministrul ungar, propunerea ar încălca statul de drept şi ar echivala cu „un şantaj”.

Germania a propus instituirea unei scheme care să condiţioneze accesarea fondurilor europene, inclusiv a resurselor din fondul de relansare, în valoare de 750 miliarde de euro, de respectarea statului de drept.

Declaraţia ministrului ungar al Justiţiei intervine după ce șeful executivului de la Budapesta, Viktor Orban, a trimis o scrisoare preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru a-i cere să o destituie pe vicepreşedinta CE, Vera Jourova, din cauza unor declaraţii ale acesteia pe care el le consideră „ofensatoare”.

×
Subiecte în articol: ungaria - UE