x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Buget UE: Luptă pe viață și pe moarte între PE și alianța dintre Ungaria și Polonia

Buget UE: Luptă pe viață și pe moarte între PE și alianța dintre Ungaria și Polonia

18 Noi 2020   •   21:49
Buget UE: Luptă pe viață și pe moarte între PE și alianța dintre Ungaria și Polonia

Parlamentul European nu va face „nicio concesie” în privinţa condiţionării fondurilor UE de respectarea statului de drept în faţa Ungariei şi Poloniei, care şi-au folosit dreptul de veto pentru a bloca bugetul multianual al UE şi planul de relansare, au anunţat, astăzi, preşedintele instituţiei, David Sassoli, şi liderii grupurilor politice, relatează AFP.

„Nicio concesie nu va fi făcută din partea noastră”, au afirmat ei într-un comunicat. „Liderii Parlamentului European regretă profund acest blocaj şi reafirmă că acordurile încheiate asupra bugetului multianual, cât şi a asupra condiţionalităţii cu statul de drept) (...) nu pot fi în niciun caz redeschise”, au adăugat ei.

De cealaltă parte, premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a declarat, tot astăzi, că ţara sa va bloca şi la votul final bugetul multianual al UE, după cum a procedat și luni, alături de Ungaria, la un vot preliminar, cele două ţări nefiind de acord cu condiţionalitatea privind statul de drept.

„O Uniune Europeană în care există o oligarhie europeană care pedepseşte statele membre cele mai slabe nu este Uniunea Europeană în care noi am intrat”, a spus el în faţa parlamentului de la Varşovia, conform AFP. „Am spus «da» Uniunii Europene, dar «nu» pedepsirii noastre ca pe nişte copii”, a adăugat el, avertizând că dorinţa Bruxellesului de a impune condiţii politice pentru accesarea fondurilor europene ar putea conduce în final la „dezintegrarea UE”.

×
Subiecte în articol: veto buget european