x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bugetul UE în dificultate. Polonia și Ungaria nu cedează

Bugetul UE în dificultate. Polonia și Ungaria nu cedează

27 Noi 2020   •   15:28
Bugetul UE în dificultate. Polonia și Ungaria nu cedează

UE trebuie să găsească o soluție privitoare la bugetul multianual, în condițiile în care Polonia și Ungaria s-au opus prin veto din cauza condiționării acordării banilor de către respectarea statului de drept în cele două țări, scrie Reuters. Acestea susțin că UE nu poate impune această regulă decât prin schimbrea tratatului.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus ca cele două țări să ceară opinia Curţii Europene de Justiție cu privire la această situație.

''Avem dubii concrete legate de o reglementare specifică. Situaţia este extraordinară şi noi cerem ca veto-ul să fie tratat serios. Aşteptăm un răspuns şi ajungerea la un compromis'', a subliniat Zbigniew Rau, șeful diplomației poloneze.

La rândul său, nici Ungaria nu vrea să cedeze. 

"Poziţia noastră este solidă ca stânca, a lor este doar o ambiţie politică. A lor se poate schimba, a noastră nu. Nu vreau compromis", a spus premierul Viktor Orban.

Polonia și Ungaria au blocat prin veto bugetul multianual pentru intervalul 2021-2027, care se ridică 1.074 de miliarde de euro, precum și planul de redresare după pandemia de coronavirus, în valoare de 750 de miliarde de euro, dacă va fi adoptat acordul între Parlamentul European şi preşedinţia Consiliului UE privind introducerea acestui criteriu.

Acordul prevede că, la propunerea executivului comunitar și cu aprobarea prin majoritate calificată a statelor UE, vor fi suspendate fondurile europene dacă țările încalcă statul de drept. 

 

×
Subiecte în articol: Polonia ue veto Ungaria