x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bulgaria legalizează donaţiile nelimitate către partide de la sectorul privat

Bulgaria legalizează donaţiile nelimitate către partide de la sectorul privat

24 Iul 2019   •   19:27
Bulgaria legalizează donaţiile nelimitate către partide de la sectorul privat

Parlamentul bulgar a aprobat miercuri o modificare la legea bugetului prin care legalizează donaţiile nelimitate către partide de la sectorul privat.

Conform acestei modificări, nu mai există niciun plafon pentru donaţii către partidele politice de la sectorul privat în Bulgaria, relatează DPA.

Parlamentul a dat undă verde acestei prevederi cu 129 de voturi, în pofida unui veto al preşedintelui Rumen Radev în urmă cu o săptămână, care se teme că aceasta va face ca partidele să depindă de companiile private.

Optzeci şi patru de parlamentari socialişti din opoziţie şi unii naţionalişti aflaţi la coguvernare au votat împotriva modificării, în timp ce s-a înregistrat şi o abţinere.

În Bulgaria, cel mai sărac membru al Uniunii Europene şi una dintre cele mai corupte ţări ale blocului, partidele politice pot primi acum donaţii nelimitate din partea companiilor şi a comercianţilor independenţi, notează agenţia germană de presă.

"Corupţia a fost legalizată" cu această nouă regulă, s-au plâns socialiştii din opoziţie.

Filiala bulgară Transparency International a declarat că introducerea donaţiilor de partid din sectorul privat este contrară standardelor Comisiei de la Veneţia a Consiliului Europei, care consiliază statele în chestiuni precum legea electorală.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: bulgaria partide politice