x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Câinii, antrenați să adulmece COVID-19

Câinii, antrenați să adulmece COVID-19

de Şerban Mihăilă    |    01 Mai 2020   •   08:15
Câinii, antrenați să adulmece COVID-19

Pe lângă droguri, materiale explozibile și alimente de contrabandă, câinii sunt capabili să adulmece malaria, cancerul și chiar o bacterie care distruge livezile de citrice. Într-un moment în care răspândirea COVID-19 pare să fi devenit principala preocupare a planetei, câinii sunt antrenați acum intens, pentru a depista și cazurile de contaminare cu coronavirus. „Monitorizarea canină” ar putea deveni una dintre cele mai redutabile arme ale omenirii contra unui inamic invizibil.

 

Pe măsură ce tot mai mult state ridică măsurile stricte de carantină impuse în ultimele luni, experții în boli infecțioase susțin că prevenirea viitoarelor epidemii provocate de noul coronavirus va depinde de creșterea numărului de testări și de identificarea purtătorilor asimptomatici. În acest context, opt labradori - cu un miros prin excelență extrem de dezvoltat - au fost înregimentați pentru a salva planeta de virusul ucigaș. Câinii fac parte dintr-un proiect inițiat de Universitatea Pennsylvania, care își propune să stabilească dacă patrupedele canine pot detecta un miros asociat noului coronavirus, a anunțat publicația canadiană „The National Post”. În caz afirmativ, câinii ar putea fi utilizați în așa-numite „unități canine de detectare”, oferind o metodă neinvazivă de control în aeroporturi, în centrele comerciale sau în spitale. Nu ar fi nicio surpriză dacă se dovedește că patrupedele pot detecta SARS-CoV-2. Pe lângă droguri, explozibili și alimente de contrabandă, câinii pot adulmeca malaria, cancerul și chiar o bacterie care distruge livezile de citrice din Florida, scrie publicația canadiană. În plus, studiile au descoperit că virusurile au mirosuri specifice, după cum susține Cythia M. Otto, directorul Centrului de lucru cu câinii de la Departamentul de Medicină Veterinară din cadrul Universității Pennsylvania. „Nu știm mirosul propriu-zis al virusului sau răspunsul la acest miros”, afirmă Otto, care conduce proiectul. „Câinilor nu le pasă însă care este acest miros (…) Ceea ce ei învață este că, dacă este ceva diferit în legătură cu un anumit eșantion, atunci este vorba despre eșantionul respectiv”, a adăugat Otto, citată de „The National Post”. Luna aceasta, câinii implicați în proiect au aprofundat identificarea mirosului unei „recompense” alimentare. Luna viitoare, patrupedele se vor antrena utilizând eșantioane de urină și salivă colectate de la pacienți testați pozitiv și negativ la Spitalul Universității din Pennsylvania și la Spitalul de Copii din Pennylvania. A treia etapă va fi cea mai dificilă: detectarea virusului în organismul uman.

 

250 de oameni pe oră

Un proiect similar se desfășoară la Școala de Igienă și Medicină Tropicală din Londra, unde cercetătorii au demonstrat deja că patrupedele canine pot identifica malaria în organismul uman. James Logan, directorul instituției, consideră câinii „un nou instrument de diagnosticare, care ar putea revoluționa răspunsul nostru la COVID-19”. Scopul declarat al experimentului londonez este desfășurarea, într-o primă fază, a șase câini, în aeroporturi din Marea Britanie. „Fiecare câine poate verifica până la 250 de persoane pe oră”, susține Logan.


 

 

„Ce vom face dacă toată lumea va dori un câine pentru detectarea COVID-19? Va fi o provocare și va trebui să stabilim prioritățile!”

Cythia M. Otto

×