x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Campania de manipulare a Chinei: COVID-19 nu a apărut în Wuhan

Campania de manipulare a Chinei: COVID-19 nu a apărut în Wuhan

29 Noi 2020   •   21:05
Campania de manipulare a Chinei: COVID-19 nu a apărut în Wuhan

Autoritățile chineze au demarat o campanie privind originea virusului SARS-CoV-2 în încercarea de a nega originea izbucnirii pandemiei. Presa de stat scrie că acesta a apărut pe ambalajele alimentelor importate congeltate și cercetarea posibilelor cazuri din afara țării, înainte de decembrie 2019, scrie The Guardian.

Oficialul People’s Daily a susţinut săptămâna trecută, într-o postare pe Facebook, că „toate dovezile disponibile sugerează că noul coronavirus nu a început în Wuhan”.

Un purtător de cuvânt al ministerului chinez de Externe a spus că este important să se facă distincţia între locul unde a fost detectat pentru prima dată  şi locul în care a trecut de la animale, la oameni.
„Deşi China a fost prima care a raportat cazuri, nu înseamnă neapărat că virusul este originar din China. Urmărirea originii este un proces continuu care poate implica mai multe ţări şi regiuni”, a declarat Zhao Lijian.

Oamenii de ştiinţă chinezi o lucrare pentru publicare către Lancet, în care susţin că „Wuhan nu este locul în care s-a petrecut pentru prima dată transmiterea SARS-CoV-2 de la om la om”, sugerând în schimb primul caz ar fi putut fi în „subcontinentul indian”.

Afirmaţiile potrivit cărora virusul a avut origini în afara Chinei sunt puţin credibile, potrivit oamenilor de ştiinţă occidentali. Michael Ryan, directorul Programului de urgenţă pentru sănătate al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), a declarat că ar fi „foarte speculativ” să susţinem că boala nu a apărut în China.

Rapoartele despre COVID-19 care circulau în Italia în toamna anului 2019, par „slabe”, a declarat prof. Jonathan Stoye, virolog la Institutul Francis Crick din Londra. „Datele serologice din Italia pot fi explicate cel mai probabil prin anticorpi cu reacţie încrucişată îndreptate împotriva altor coronavirusuri”. Cu alte cuvinte, anticorpii găsiţi în cazurile din Italia au fost declanşaţi la indivizi care au fost infectaţi de diferite coronavirusuri, nu cu noul coronavirus.

Mediafax

×
Subiecte în articol: COVID China Wuhan