x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Campanie prezidențială în SUA: Joe Biden își mărește avantajul față de Donald Trump

Campanie prezidențială în SUA: Joe Biden își mărește avantajul față de Donald Trump

17 Iun 2020   •   14:56
Campanie prezidențială în SUA: Joe Biden își mărește avantajul față de Donald Trump
Sursa foto: flickr.com

Fostul vicepreşedinte al SUA și candidatul democrat la președinția Statelor Unite, Joe Biden, se află înaintea contracandidatului său republican, Donald Trump, cu 13% din voturi, relevă un sondat Reuters/Ipsos.

Motivul avansului lui Biden se regăsește în reacția americanilor la felul cum actualul șef de la Casa Albă gestionează pandemia de coronavirus şi protestele îndreptate împotriva discriminărilor rasiale și a brutalităţii poliţiei.

La sondajul desfășuat în perioada 10-16 iunie, 48% dintre alegătorii înregistraţi au declarat că îl sprijină pe Biden în alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie, doar 35% fiind de partea lui Trump.

Este cel mai mare avantaj al candidatului democrat de când au început alegerile primare. 

Și un sondaj CNN, realizat în iunie, a arătat o diferenţă de 14% în favoarea lui Biden.

Sondajul Reuters/Ipsos, arată că 57% dintre respondenţi dezaprobă prestaţia lui Trump ca preşedinte, iar 38% o susțin. Este cea mai scăzută rată de aprobare începând din noiembrie, când Congresul desfăşura ancheta de impeachment împotriva preşedintelui republican.

55% dintre americani au spus că dezaprobă modul în care Trump a gestionat epidemia de coronavirus, iar 40% l-au aprobat, cea mai scăzută rată de la începutul lunii martie.

Preşedintele a fost criticat şi pentru răspunsul la manifestaţiile declanşate de moartea lui George Floyd, aproape două treimi dintre respondenţi declarându-şi simpatia faţă de protestatari.

Miliardarul de la Casa Albă are însă un punct forte în fața contracandidatului său. Acestea privesc încrederea populației în gestionarea economiei, pe fondul îngrijorărilor americanilor legate de locurile de muncă. Conform sondajului, 43% dintre alegătorii înregistraţi cred că Trump ar fi un mai bun administrator ale economiei decât Biden, iar 38% sunt de părere contrară.

Sondajul Reuters/Ipsos a fost realizat online, pe teritoriul SUA. Au răspuns 4.426 de persoane, de peste 18 ani, dintre care 2.047 de democraţi şi 1.593 de republicani, ceea ce înseamnă cu 50% mai mulți demorați. 

×
Subiecte în articol: sua alegeri trump biden