x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Carnaj într-un mall din Thailanda

Carnaj într-un mall din Thailanda

de Şerban Mihăilă    |    10 Feb 2020   •   07:24
Carnaj într-un mall din Thailanda
Sursa foto: Twitter

Furios după ce s-a simțit furat într-o afacere imobiliară, un sergent major din armata thailandeză și-a ucis comandantul și pe soacra acestuia, după care a declanșat iadul pe străzile și într-un mall din orașul Nakhon Ratchasima, aflat la nord-est de capitala Bangkok. Acțiunea dementă a militarului s-a soldat cu moartea a 26 de persoane și rănirea altor 57. După aproape 20 de ore de teroare, forțele de securitate l-au ucis, ieri, pe criminal.

 

Infernul s-a declanșat sâmbătă, în jurul prânzului, când, după un acces de furie provocat de impresia că a fost furat într-o tranzacție imobiliară, sergentul major Jakraphanth Thomma și-a executat comandantul, pe soacra acestuia, precum și un soldat care a încercat să-l împiedice să comită asasinatele, scrie BBC. Apoi, agresorul, în vârstă de 32 de ani, s-a aprovizionat cu arme și muniție din magazia unității militare în care se afla și s-a urcat într-un vehicul al armatei, de tip „Humvee”. Sergentul major a tras apoi la întâmplare asupra oamenilor aflați pe străzile orașului, continuându-și atacul într-un centru comercial, unde a decis să se baricadeze. Înspăimântate, sute de persoane au luat-o la fugă. Altele, care s-au temut că nu pot scăpa în acest fel, s-au ascuns ore întregi pe unde au putut, prin băi, sub mese sau prin magazinele mall-ului, au informat agențiile internaționale. La rândul său, atacatorul a încercat, la un moment dat, să se ascundă. De cealaltă parte, forțele de securitate s-au temut în permanență ca nu cumva oamenii rămași în centrul comercial să cadă accidental victime în schimbul de focuri și, în plus, agresorul să fi făcut ostatici. Mai mult, la fața locului a fost adusă și mama lui Thomma, în încercarea de a-l determina pe sergent să se predea După peste 16 ore de suspans și o noapte de teroare, poliția a anunțat, ieri dimineață, că asasinul a fost eliminat. 

 

S-a filmat pe Facebook

Pe toată durata atacului, Jakraphanth Thomma a postat pe Facebook imagini și mesaje. „Nimeni nu scapă de moarte!” și „Sunt surescitat! A venit momentul!”, sunt două dintre mesajele scrise de către agresor la începutul acțiunii sale. Câteva ore mai târziu, el se întreba, pe aceeași rețea de socializare, dacă nu este cazul să se predea. Armele de foc sunt legale în Thailanda, țară unde rata de posesie a acestora este una dintre cele mai ridicate de pe glob, remarcă „The Guardian”. Luna trecută, într-un alt mall, din orașul Lopburi, un bărbat cu mască, înarmat cu un pistol cu amortizor, a ucis trei persoane, între care un copil de doi ani, într-un jaf la un magazin de bijuterii. Suspectul, un director de școală, avea să fie prins două săptămâni mai târziu, mărturisind că nu a vrut să omoare pe nimeni.

 

Este ceva fără precedent în Thailanda și vreau să fie și ultima dată când se întâmplă așa ceva! Motivațiile criminalului au fost personale”.

Premierul thailandez Prayut Chan-o-cha

×