x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Casa Albă dă Iranului un ultim avertisment

Casa Albă dă Iranului un ultim avertisment

de Şerban Mihăilă    |    15 Ian 2018   •   18:27
Casa Albă dă Iranului un ultim avertisment

Reprimarea protestelor populare antiguvernamentale din Iran a determinat Casa Albă să adopte o serie de sancțiuni împotriva unor instituții și lideri de la Teheran, acuzați că au comis abuzuri în privința drepturilor omului. Mai mult, președintele Trump a dat un ultimatum pentru modificarea înțelegerii nucleare cu Iranul. În replică, regimul iranian condamnă SUA, susținând că impunerea de noi sancțiuni, fără legătură cu programul nuclear, anulează beneficiile financiare obținute din acordul încheiat în 2015.  

 

Deși, la sfârșitul săptămânii trecute, liderul american, Donald Trump, a semnat prelungirea suspendării sancțiunilor contra Teheranului, conform prevederilor acordului nuclear încheiat de marile puteri internaționale cu Iranul, șeful Casei Albe, cel mai aprig contestatar al înțelegerii parafate în 2015, a avertizat că este pentru ultima oară când reconfirmă termenii documentului-cadru, ce trebuie prelungit o dată la patru luni. Mai mult, Trump a afirmat că, deocamdată, SUA rămân în acordul istoric din 2015, însă aliații lor europeni și Congresul american trebuie să lucreze cu el pentru a remedia „lacunele dezastruoase” ale acordului încheiat de predecesorul său, Barack Obama. Marile puteri din grupul P5+1 (China, Franţa, Rusia, Marea Britanie, Statele Unite plus Germania) au semnat un acord cu Iranul, prin care Teheranul se angajează să limiteze activităţile atomice, în schimbul relaxării sancţiunilor internaţionale. În ultimele luni, Trump şi Israelul au contestat vehement această înțelegere. Casa Albă a cerut semnatarilor europeni ai tratatului să fie de acord cu impunerea de restricții permanente asupra procesului de îmbogățire a uraniului în Iran. Mai mult, prin vocea ambasadorului american la ONU, Nikki Haley, SUA au anunțat că vor măsuri contra programului balistic iranian, în afara cadrului acordului nuclear. Potrivit înțelegerii din 2015, Teheranul trebuie să-și reducă în mod drastic activitatea de îmbogățire a uraniului, să renunțe la stocurile sale de uraniu îmbogățit și să-și modifice instalațiile de procesare a apei grele, astfel încât să nu mai poată produce materiale pentru bomba nucleară. În schimb, comunitatea internațională și SUA au ridicat sancțiunile impuse Iranului timp de decenii. Presiunea tot mai intensă la care Trump supune regimul ayatollahului Ali Khamenei s-a soldat însă cu o serie de sancțiuni americane împotriva unor instituții și lideri de la Teheran, acuzați că au comis abuzuri în privința drepturilor omului în timpul reprimării recentelor proteste populare antiguvernamentale din Iran. În afara acestor măsuri punitive, SUA mai aplică iranienilor sancțiuni pentru susținerea terorismului și dezvoltarea programului balistic.

Acordul nuclear nu va fi renegociat

Ca reacţie la ultimatumul preşedintelui american, Iranul a declarat, sâmbătă, că refuză orice modificare a acordului nuclear încheiat cu marile puteri. În același timp, regimul iranian a acuzat SUA, susținând că impunerea de noi sancțiuni, fără legătură cu programul nuclear, anulează beneficiile financiare obținute din acordul încheiat în 2015. Teheranul a afirmat că americanii „au încălcat linia roșie” și a avertizat cu „măsuri de ripostă”, fără a preciza care anume ar fi acestea, notează BBC.

 

Nu trebuie să permitem regimului iranian să utilizeze acordul nuclear drept acoperire pentru încălcarea normelor internaționale. Nikki Haley, ambasadorul SUA la ONU

×