x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Catastrofa din Japonia: fapte şi cifre

Catastrofa din Japonia: fapte şi cifre

de Marina Constantinoiu    |    18 Mar 2011   •   13:54

Iată principalele date ale bilanţului seismului şi valului tsunami din 11 martie, precum şi ale accidentului de la centrala nucleară de la Fukushima, din Japonia, în prezentarea agenţiei France Presse.

BILANŢUL UMAN (oficial şi provizoriu): 6.539 de morţi, 10.354 de persoane date dispărute (conform poliţiei). Numărul de morţi estimat este de peste 10.000, potrivit diverşilor reprezentanţi ai autorităţilor nipone.

Acest seism cu magnitudinea de 9 grade s-a soldat cu moartea a mai multor persoane decât cutremurul care a afectat oraşul Kobe (din estul ţării) în 1995, care s-a soldat cu moartea a 6.434 de persoane.

Este, deci cutremurul cu cele mai grave consecinţe după cel de la Kanto, din 1923 (magnitudine 7,9), care a provocat moartea sau dispariţia a 142.807 persoane la Tokyo şi în împrejurimi.

NIVELUL ACCIDENTULUI NUCLEAR. Agenţia pentru Siguranţă Nucleară din Japonia a ridicat, vineri, de la 4 la 5 nivelul accidentului nuclear de la Fukushima pe scara evenimentelor nucleare şi radiologice (Ines), care merge de la 0 la 7.

PERSOANE EVACUATE. Circa 550.000 de persoane au fost evacuate, pentru că şi-au pierdut locuinţele din cauza valului tsunami sau pentru că locuiau pe o rază de 20 de kilometri în jurul centralei de la Fukushima. Circa 2.700 de centre de primire temporare au fost deschise până acum.

PERSOANE RAMASE FARA APA POTABILA SI CURENT ELECTRIC. Circa 1,6 milioane de locuinţe au rămas fără apă potabilă şi 600.000 de cămine sunt fără curent electric, potrivit Ministerului Sănătăţii.

CLADIRI AVARIATE. 80.422 de clădiri au fost mai mult sau mai puţin avariate, dintre care 4.798 sunt complet distruse (potrivit Agenţiei pentru Gestionarea Catastrofelor).

ECHIPE DE INTERVENŢIE MOBILIZATE. Circa 80.000 de soldaţi, poliţişti şi echipe de salvare au fost mobilizate de stat. Guvernul a făcut apel, miercuri, la rezervişti.

AJUTOR STRAIN. Un număr de 112 ţări şi regiuni şi-au oferit ajutorul, precum şi 23 de organizaţii internaţionale, potrivit Ministerului Afacerilor Externe. Suma totală a ajutorului financiar nu a fost dată publicităţii.

ECONOMIE. Seismul va avea un impact considerabil asupra economiei japoneze, potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului. Impactul a fost estimat la 100 de miliarde de dolari, adică în jur de 2% din PIB, de către banca singaporeză DBS.

Banca Japoniei (BoJ) a injectat încă 3.000 de miliarde de yeni (28 de miliarde de euro) pe piaţa monetară pentru a susţine economia, ridicând la 37.000 de miliarde de yeni (333 miliarde de euro) suma totală a aportului său, de la începutul săptămânii.

Bursa din Tokyo a încheiat săptămâna în creştere cu 2,27%, vineri.

Numeroase întreprinderi şi-au suspendat parţial activităţile. Toyota a anunţat joi repornirea producţiei de piese de schimb, dar uzinele sale de asamblare rămân închise pe o perioadă nedeterminată.

Costul seismului pentru companiile de asigurări atinge 34,6 miliarde de dolari (estimare a AIR Worldwide).

×