x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ce a făcut preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, după asasinarea ambasadorului rus

Ce a făcut preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, după asasinarea ambasadorului rus

19 Dec 2016   •   21:13
Ce a făcut preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, după asasinarea ambasadorului rus

Ambasadorul Rusiei la Ankara, Andrei Karlov, a fost ucis luni seara într-un atac armat care a fost catalogat drept terorist de către Ministerul Afacerilor Externe de la Moscova, informează agenţiile de presă internaţionale.

Karlov, a fost împuşcat în spate de un individ înarmat în timp ce ţinea un discurs la deschiderea unei expoziţii de fotografie despre Rusia, "De la Kaliningrad la Kamceatka". După ce l-a împuşcat pe ambasador, atacatorul a strigat "Allah e mare! Nu uitaţi de Siria, nu uitaţi de Aleppo!"

Bărbatul, un poliţist care, conform autorităţilor turce, nu se afla în misiune în momentul atacului, a fost împuşcat de către forţele de ordine turce după un schimb de focuri de câteva minute.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, l-a sunat luni pe omologul său rus, Vladimir Putin, pentru a-l informa asupra atacului care l-a costat viaţa pe ambasadorul rus la Ankara, a indicat purtătorul de cuvânt al şefului statului turc, citat de AFP.

"Preşedintele republicii noastre i-a telefonat preşedintelui rus Putin pentru a-i da informaţii despre atac", a declarat Ibrahim Kalin, citat de agenţia de presă Anadolu.

Totodată, EFE a transmis mai multe reacţii de condamnare din partea unor state sau instituţii internaţionale.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat atacul, pe care l-a calificat ca "un act atroce", fără justificare. "Condamn asasinarea ambasadorului rus în Turcia. Condoleanţele mele familiei acestuia şi cetăţenilor ruşi. Nu există justificare pentru un asemenea act atroce", a scris Stoltenberg pe Twitter.

Guvernul german a condamnat, la rândul său, "în termenii cei mai fermi" atentatul "fără sens" asupra ambasadorului rus în Turcia, Andrei Karlov.

Şi şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a condamnat în termenii "cei mai energici" asasinatul şi a exprimat "solidaritatea" sa cu Rusia.

Ministrul britanic de externe, Boris Johnson, a condamnat atacul "laş" şi "josnic" contra ambasadorului rus.

'Condamnăm atacul armat împotriva ambasadorului rus în Turcia. Nu poate exista nicio justificare pentru un atac comis împotriva unui diplomat sau a unui ambasador', a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric. 'Sperăm că vinovatul va fi adus în faţa justiţiei', a mai spus el, citat de Reuters.

'Condamnăm acest act de violenţă, indiferent cine se află în spatele său', a spus purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, John Kirby, într-un comunicat. 'Gândurile şi rugăciunile noastre se îndreaptă către el şi familia lui', a mai spus oficialul american, potrivit Reuters.

Siria, ţară aliată a Rusiei, a condamnat luni asasinatul asupra ambasadorului rus în Turcia, asasinat pe care îl califică drept 'crimă abominabilă', informează AFP.

'Republica Arabă Siriană condamnă în cel mai ferm mod atacul terorist laş care a dus la moartea ambasadorului rus în Turcia, Andrei Karlov', a notat într-un comunicat Ministerul Afacerilor Externe de la Damasc.

Conform agenţiei EFE, martorii atacului spun că bărbatul a acţionat sigur şi că probabil ştia că nu va scăpa cu viaţa după atac.

"Purta un costum negru, o cămaşă albă şi era singur. Nu cred că mai era cineva cu el", a spus o martoră care se afla în sala de expoziţie în momentul atacului. "A strigat că ştie că nu va scăpa cu viaţă şi că nouă nu ne va face nimic şi ne-a spus să ieşim. Apoi s-a întors şi l-a împuşcat din nou pe ambasador. Nu ştiu ce naţionalitate avea, dar vorbea limba turcă", a adăugat femeia.

Un jurnalist al cotidianului Hurriyet a mai spus că ambasadorul nu avea escortă şi că venise singur la eveniment.

Acest atac a avut loc în ajunul vizitei ministrului de externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu, la Moscova, pentru consultări cu omologii săi rus şi iranian cu privire la Siria.

Atât Moscova cât şi Ankara sunt implicate în conflictul sirian, iar Turcia este gazda a peste un milion de refugiaţi sirieni. Guvernul de la Ankara este un suporter al opoziţiei siriene, în timp ce Kremlinul îl susţine pe preşedintele sirian Bashar al-Assad.

Situaţia a fost şi mai tensionată în ultimele săptămâni când forţele siriene, cu ajutorul armatei ruse, au bombardat estul oraşului Alep, ceea ce a dus la o criză umanitară de proporţii.

Atacul nu a fost încă revendicat, dar militanţi ai grupării Statul Islamic sunt activi în Turcia şi au organizat mai multe atentate teroriste.

O fotografie postată pe Twitter arăta un bărbat îmbrăcat în costum negru, cu un pistol în mână, în faţa unui podium. Patru persoane, inclusiv ambasadorul, erau rănite şi căzuseră la pământ.

Sursa - AGERPRES

×