x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ce se întâmplă în ţara din Europa în care economia merge prea BINE. E un paradox

Ce se întâmplă în ţara din Europa în care economia merge prea BINE. E un paradox

de IncomeMagazine    |    10 Apr 2013   •   09:23
Ce se întâmplă în ţara din Europa în care economia merge prea BINE. E un paradox
Sursa foto: Wikimedia Commons

Norvegia, coltul de paradis din nordul Europei, nu cunoaste criza. Statistile macro-economice sunt de invidiat. Cu toate acestea, regatul este amenintat de un rau inedit. Prea buna lui stare de sanatate economica favorizeaza cresterea economica, scaderea programului de lucru si... pierderea competitivitatii.

Citeste si Concluziile lui Nouriel Roubini: Riscurile s-au redus, dar pericolul nu a trecut

Majoritatea statelor europene se intreaba cum pot sa-si recapete competitivitatea. Reducerea salariilor face parte dintre pistele urmate. In acest timp, anagajatii norvegieni din sectorul privat ameninta cu greve pentru o revalorizare a salariilor lor. Alimentata de veniturile petroliere, economia Norvegiei uluieste cu performantele ei macroeconomice.

Citeste si O noua Apocalipsa economica? Analistii: "Nimic nu ne va mai salva"

Cu o crestere a Produsului Intern Brut de 3,5% in 2012, cu o rata a somajului de 3,6% din populatia activa si un venit mediu lunar de 5.300 euro, s-ar putea crede ca este paradisul pe pamant. Dar aceste statistici iesite din comun intr-o Europa confruntata cu o criza fara sfarsit, parca, ascund un rau nebanuit.

Citeste si Cei mai puternici oameni ai lumii au rostit asta: "Vom asista la un război valutar"

Prea bine platiti, norvegienii nu muncesc suficient. Castigurile salariale medii ale norvegienilor sunt cu 60% mai mari decat media salariilor europene. Incepand cu 2000, ele au progresat cu 63%. „Fara un efect pozitiv pentru economie”, a subliniat Dag Aarnes, economist la Asociatia intreprinderilor norvegiene. Cei 50.000 de imigranti pentru 5 milioane de locuitori, care intra anual in tara in cautarea unui loc de munca, sunt insuficienti pentru a crea a stabiliza evolutia salariilor.

Citeste si Profeţia care a lovit în plin Rusia. "Este în mare suferinţă"

Considerand ca nivelul lor de trai le permite, norvegienii vor o reducere a programului de lucru. Potrivit OECD, ei ocupa locul trei in lume in topul mondial al lucratorilor care presteaza cele mai putine ore de munca, dupa olandezi si germani. Faptele sunt elocvente. Cu un grad de ocupare a fortei de munca de 61%, regatul scandinav se situeaza intr-un zona care regrupeaza Grecia, Ungaria, Spania si Italia. Adica tari care intampina, in prezent, cele mai mari probleme in Europa.

Citeste mai mult pe incomemagazine.ro


×
Subiecte în articol: Norvegia criza