x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ce spune ministrul rus al Energiei despre evoluția prețului petrolului

Ce spune ministrul rus al Energiei despre evoluția prețului petrolului

06 Sep 2020   •   11:32
Ce spune ministrul rus al Energiei despre evoluția prețului petrolului

Ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, crede că prețul petrolului va crește ușor în 2021, motivând cererea redusă și modificările obiceiurilor de consum ale companiilor și oamenilor, transmite CNBC.

„Prognoza mea pentru 2021 este puțin mai modestă decât cea a Goldman Sachs. Prevăd intervalul de 50 - 55 dolari pe baril, ca preț mediu pentru anul viitor. Dar ne putem aștepta la volatilitate pe piață”, a declarat demnitarul.

Goldman Sachs a publicat săptămâna trecută o notă care prevedea că țițeiul Brent va urca la 65 dolari pe baril până în al treilea trimestru al anului viitor.

„Viitoarea redresare va fi mult mai lentă. Nu va fi tendința rapidă pe care am observat-o în primele luni. În principal, asta datorită transformării generale și schimbărilor în bilanțul energetic și în comportamentul consumatorilor, în primul rând”, a spus Novak.

Ministrul a remarcat scăderea călătoriilor de afaceri și trecerea la conferințe digitale, lucrul de acasă, toate acestea reducând deplasările și cererea de petrol.

„Acest lucru transformă în mod clar echilibrul energetic și va avea un impact asupra recuperării cererii. Am dori să producem mai mult pentru a sprijini redresarea economică, dar suntem constrânși de cererea limitată. Și rata creșterii este, de asemenea, limitată”.

Novak a precizat că „ponderea în creștere a surselor de energie non-carbon” în mixul energetic va contribui la o recuperare mai lentă a petrolului pe termen lung.

Prețurile petrolului au scăzut cu peste 3% vineri, țițeiul Brent ajungând la 42,67 dolari/baril, sub presiunea burselor în scădere și a temerilor legate de cerere, din cauza redresării economice lente. Scăderea prețurilor vine în urma cererii interne mai mici de benzină și a rapoartelor care arată că avansul locurilor de muncă din SUA a încetinit în august, pe măsură ce fondurile de asistență guvernamentală s-au redus.

„Unul dintre scenarii prevede scăderea anuală a cererii cu circa 9-10 milioane de barili pe zi. Cred că acest lucru se apropie de starea reală a lucrurilor și aș fi înclinat să fiu de acord cu aceste cifre”, este concluzia ministrului rus.

Mediafax

×
Subiecte în articol: alexander novak Rusia energie petrol