x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cea mai mare navă din marina iraniană a luat foc şi s-a scufundat în Golful Oman!

Cea mai mare navă din marina iraniană a luat foc şi s-a scufundat în Golful Oman!

02 Iun 2021   •   11:46
Cea mai mare navă din marina iraniană a luat foc şi s-a scufundat în Golful Oman!
Sursa foto: pixabay.com

Cea mai mare navă din marina iraniană a luat foc şi ulterior s-a scufundat miercuri în Golful Oman în circumstanţe neclare, au transmis mai multe agenţiile de ştiri, citate de AP.

Agenţiile de presă Fars şi Tasnim au relatat că eforturile de a salva nava Kharg, numită după insula care serveşte drept principal terminal petrolier pentru Iran, nu au reuşit.

Focul a cărui sursă este neclară a început în jurul orei 2.25, iar pompierii au încercat să îl stingă, a anunțat televiziunea de stat. Nava s-a scufundat în apropierea portului iranian Jask, la aproximativ 1.270 de kilometri sud-est de Teheran, în Golful Oman, lângă strâmtoarea Hormuz.

Mai multe fotografii care circulă pe reţelele sociale iraniene îi arată pe marinari care poartă veste de salvare cum părăsesc nava în timp ce în spatele lor se vede incendiul.

Kharg serveşte ca una dintre puţinele nave din marina iraniană capabile să asigure reaprovizionarea pe mare pentru celelalte nave. De asemenea, poate ridica marfă grea şi poate servi ca punct de lansare pentru elicoptere.

Nava, construită în Marea Britanie şi lansată la apă în 1977, a intrat în marina iraniană în 1984, după lungi negocieri care au urmat Revoluţiei Islamice din 1979 a Iranului.

Scufundarea navei marchează cel mai recent dezastru naval pentru Iran. În 2020, în timpul unui exerciţiu de antrenament militar iranian, o rachetă a lovit în mod eronat o navă lângă portul Jask, ucigând 19 marinari şi rănind 15. În 2018, un distrugător al marinei iraniene s-a scufundat în Marea Caspică.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: nava iraniana incendiata