x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cea mai rapidă creștere a economiei din zona euro în ultimii 15 ani

Cea mai rapidă creștere a economiei din zona euro în ultimii 15 ani

23 Iun 2021   •   13:27
Cea mai rapidă creștere a economiei din zona euro în ultimii 15 ani

Economia în zona euro a avut cel mai rapid ritm de creștere din ultimii 15 ani, în această lună, datorită relaxări restricțiilor impuse în contextul pandemiei de COVID-19, arată datele preliminare ale companiei de analize financiare Markit, scrie Reuters.

"Economia zonei euro creşte într-un ritm care nu s-a mai înregistrat de 15 ani, toate sectoarele contribuind la acest boom, de la industrie la servicii, în special în urma majorării consumului", spune Chris Williamson, economist şef la IHS Markit.

Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, care măsoară activitatea în industrie şi sectorul serviciilor, a ajuns la 59,20 de puncte în iunie de la 57,10 puncte în mai. Indicatorul PMI de peste 50 de puncte arată creștere economică, iar sub acest nivel se vorbește de o recesiune.
Indicatorul PMI din sectorul serviciilor a urcat la 58 de puncte în iunie, de la 55,20 puncte în mai. Același indicator pentru industri a atins nivelul record de 63,10 puncte în mai.

Cu toate acestea, Williamson avertizează că "Soliditatea redresării, atât în Europa, cât şi pe plan global, ar putea fi afectată deoarece firmele nu reuşesc să facă faţă cererii, din cauza lipsei de materii prime şi de personal".

 

×
Subiecte în articol: economie zona euro