x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe CEDO a condamnat Elveția la plata unor daune morale pentru o femeie din România care cerșea în Geneva

CEDO a condamnat Elveția la plata unor daune morale pentru o femeie din România care cerșea în Geneva

19 Ian 2021   •   13:26
CEDO a condamnat Elveția la plata unor daune morale pentru o femeie din România care cerșea în Geneva

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a condamnat marți Elveția la plata de daune morale unei cerșetoare din România după aplicare unei amenzi mari pentru cerșetorie pe un drum public din Geneva.

„CEDO apreciază că sancţiunea aplicată reclamantei nu constituia o măsură proporţională nici în scopul luptei împotriva criminalităţii organizate, nici al celui ce vizează protecţia drepturilor trecătorilor, rezidenţilor şi proprietarilor de magazine", explică instituţia judiciară a Consiliului Europei, cu sediul la Strasbourg.

O cetăţeană română analfabetă, de etnie romă, a fost condamnată în ianuarie 2014 la plata unei amenzi de 500 de franci elveţieni pentru cerşetorie pe un drum public. Femeia, care nu avea un loc de muncă şi nu primea ajutor social, a fost, ulterior, plasată în detenţie provizorie pentru că nu a plătit amenda.

„Plasată într-o situaţie de vulnerabilitate manifestă, reclamanta avea dreptul, inerent demnităţii umane, de a putea să-şi exprime situaţia grea şi să încerce să-şi asigure nevoile de bază prin cerşetorie", consideră CEDO.

Astfel, Elveția trebuie să plătească suma de 922 de euro daune morale cerșetoarei din România.

×
Subiecte în articol: cedo elvetia cersetorie