x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cehia relaxează unele restricţii, după o decizie a instanţei districtuale din Praga

Cehia relaxează unele restricţii, după o decizie a instanţei districtuale din Praga

28 Apr 2020   •   17:44
Cehia relaxează unele restricţii, după o decizie a instanţei districtuale din Praga

Guvernul Cehiei a anulat unele restricţii introduse în contextul epidemiei de coronavirus după ce tribunalul districtual din Praga a decis că unele măsuri sunt neconstituţionale, informează Deutsche Welle.

 

Instanţa administrativă din Praga a decis că patru dintre restricţiile antiepidemice erau neconstituţionale - două referindu-se la libertatea de mişcare, iar alte două privind activităţile de retail. Limitările asupra drepturilor fundamentale pot fi introduse de Guvern doar dacă sunt în concordanţă cu legislaţia de criză a Cehiei, a argumentat judecătorul Stepan Vybory, preşedintele procesului.

 

Premierul Cehiei, Andrej Babis a decretat starea de urgenţă în Cehia pe 12 martie, cu valabilitatea iniţială de 30 de zile. Parlamenul de la Praga a prelungit starea de urgenţă până la sfârşitul lunii aprilie. După decizia Tribunalului din Praga, restricţiile contestate au fost anulate, însă unele au fost reintroduse de Ministerul Sănătăţii, în baza reglementărilor penru protejarea sănătăţii publice.

În contextul disputelor legale şi al scăderii ratei de contagiere, Cehia a permis redeschiderea frontierelor pentru deplasările externe. Însă, "la revenirea în ţară, persoanele vor trebui să prezinte o dovadă privind un rezultat negativ la coronavirus, altfel vor fi plasate automat în carantină 14 zile", a declarat ministrul ceh al Sănătăţii, Adam Vojtěch, citat de cotidianul britanic The Guardian.

Mediafax

×
Subiecte în articol: cehia