x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cehia și Rusia, la cuțite, din cauza spionajului Moscovei

Cehia și Rusia, la cuțite, din cauza spionajului Moscovei

de Şerban Mihăilă    |    19 Apr 2021   •   07:20
Cehia și Rusia, la cuțite, din cauza spionajului Moscovei
Sursa foto: Agerpres

Deși Moscova invocă de fiecare dată când este acuzată de spionaj o „campanie antirusească” orchestrată de SUA și Marea Britanie, analiștii serviciilor de informații occidentale susțin că activitățile sub acoperire ale Rusiei în Europa au atins un nivel fără precedent de la încheierea Războiului Rece. Un nou scandal legat de o presupusă acțiune subversivă executată pe un teritoriu străin cu ajutorul unor posibili spioni deghizați în diplomați ai Moscovei a explodat, din senin, la sfârșitul săptămânii trecute, zguduind relațiile dintre Cehia și Rusia.

 

Prin vocea ministrului său de Interne, Jan Hamacek, guvernul de la Praga a anunțat, sâmbătă, că va expulza în termen de 48 de ore 18 diplomați ai Ambasadei Rusiei, identificați de serviciile cehe de contraspionaj drept agenți ai Direcției de Informații Militare Externe a armatei ruse (GRU) și ai Serviciului rus de Informații Externe (SVR). Diplomații sunt suspectați de implicare în exploziile provocate la un depozit de muniție de pe teritoriul Cehiei, în anul 2014. Într-o scurtă alocuțiune televizată, premierul Andrej Babis a anunțat, la rândul său, că autoritățile cehe au „dovezi clare”, care îi leagă pe ofițeri ai unității 29155 a GRU de explozia de la un depozit militar de muniție din zona satului Vrbetice, la 300 de kilometri sud-est de Praga, a relatat AFP. Babis a adăugat că a primit aceste informații vineri, fără a menționa de ce a fost nevoie de atât timp pentru finalizarea anchetei. „Explozia a provocat daune materiale uriașe și a constituit o amenințare serioasă la adresa vieții populației locale, dar, mai presus de toate, a ucis doi cetățeni!”, a mai spus șeful executivului de la Praga. Pe 16 octombrie 2014, o explozie puternică s-a produs la un depozit cu 58 de tone de armament. În incident au murit doi angajați ai unei companii private, care închiriase depozitul de la o firmă de stat. Câteva luni mai târziu, o explozie uriașă a zguduit un alt depozit, cu 98 de tone de armament, aflat în apropiere. Babis a mai precizat că decizia de expulzare a celor 18 diplomați ruși are sprijinul total al președintelui Milos Zeman, un veteran al mișcării de stânga din Cehia, care a cultivat relații strânse atât cu Moscova, cât și cu Beijingul. Zeman criticase în repetate rânduri Serviciul de Informații de Securitate al țării sale (BIS), care a acuzat agențiile ruse de spionaj de orchestrarea recentelor atacuri cibernetice asupra Ministerului ceh de Externe și al altor obiective strategice. La rândul său, Jan Hamacek, lider al Partidului Social Democrat, care ocupă și funcțiile de ministru de Interne și de șef interimar al diplomației cehe, și-a anulat din cauza acestui grav incident vizita oficială de astăzi, de la Moscova, ce fusese programată pentru negocieri în vederea achiziționării vaccinului „Sputnik V”. Oricum, alți membri ai cabinetului minoritar al lui Babis, opoziția, partidul ANO, aflat la putere, și însuși premierul criticaseră această vizită. Sâmbătă, Hamacek și-a exprimat regretul că incidentul va „deteriora fundamental relațiile ceho-ruse”.

Surpriză! Aceiași autori ca în cazul Skripal

„Suntem într-o situație similară cu cea din Marea Britanie, după încercarea de otrăvire din Salisbury”, a adăugat Hamacek. El s-a referit la tentativa de asasinare, în 2018, în orașul britanic Salisbury, a fostului spion rus Serghei Skripal și a fiicei sale, Iulia, prin intermediul agentului neurotoxic Noviciok, utilizat în epoca sovietică, incident de care Kremlinul s-a delimitat cu vehemență. Declarația ministrului de Interne a fost făcută după ce Departamentul ceh pentru Crimă Organizată (NCOZ) a anunțat că, în prezent, caută doi bărbați cu pașapoarte rusești, implicați în explozii. Pașapoartele sunt pe numele Alexander Petrov, născut în 1979, și Ruslan Boșirov, născut în 1978, adică ale acelorași persoane suspectate și căutate de britanici pentru tentativa de asasinat din Salisbury. „Cei doi au fost prezenți pe teritoriul ceh în 2014”, când s-a produs explozia din Vrbetice, a precizat NCOZ, adăugând că suspecții au mai folosit identități moldovenești și tadjice. Deși Rusia a negat orice implicare în cazul Skripal, aproape 300 de diplomați au fost trimiși acasă, în expulzări aplicate conform principiului „ochi pentru ochi, dinte pentru dinte”.

Revine spionajul din vremea URSS

Deși de fiecare dată când este acuzată de spionaj Rusia strigă că este victima unei campanii de denigrare orchestrate de SUA și Marea Britanie, serviciile de informații europene susțin că activitățile sub acoperire ale Rusiei în Europa au atins un nivel fără precedent de la încheierea Războiului Rece. Anul trecut, un raport al BIS dezvăluia că serviciile secrete ruse își promovau intens interesele în Cehia, prin intermediul spionilor cu acoperire diplomatică. „Membri și colaboratori ai serviciilor ruse de informații – serviciul civil SVR, serviciul militar GRU, serviciul de securitate internă FSB și Serviciul Protecției Federale – au fost prezenți și activi pe teritoriul ceh în 2019”, arată raportul. Joia tecută, Polonia, vecina Cehiei, a anunțat că a expulzat trei diplomați ruși pentru „desfășurarea unor activități în detrimentul” țării. Concomitent, Varșovia își exprima solidaritatea cu SUA, care, în aceeași zi, anunța sancțiuni și expulzarea a zece diplomați ruși, ca răspuns la ceea ce administrația de la Washington consideră a fi amestecul Kremlinului în alegerile prezidențiale americane, atacuri cibernetice masive, precum și alte acțiuni ostile. Italia este o altă țară care, luna aceasta, a trimis acasă emisari ai Moscovei, după ce un căpitan al Marinei militare italiene a fost prins oferind unui agent rus documente secrete.

 

Pe lângă renunțarea la achiziționarea vaccinului „Sputnik V”, tensiunile apărute în ultimele zile între Moscova și Praga ar putea influența și o decizie privind invitarea de firme rusești la licitația de 6 miliarde de euro pentru construirea unei noi unități la centrala nucleară de la Dukovany. La începutul anului, partidele au convenit excluderea ofertanților chinezi, dar nu se deciseseră în privința rușilor. 

×