x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cel de-al Treilea Război Mondial, la orizont

Cel de-al Treilea Război Mondial, la orizont

de Şerban Mihăilă    |    20 Dec 2019   •   10:30
Cel de-al Treilea Război Mondial, la orizont

Pe fondul redesfășurării de trupe și de echipamente militare suplimentare la granița estică a NATO, atât de către Statele Unite, cât și de Rusia, șeful Statului Major General al armatei ruse, generalul Valeri Gerasimov, a avertizat asupra pericolului izbucnirii celui de-al Treilea Război Mondial. Cele mai mari exerciții militare din istoria Europei, pregătite de SUA anul viitor, sunt pentru Moscova un semnal clar că Occidentul e gata de invazie.

 

Colaborator apropiat al președintelui Vladimir Putin și unul dintre cei mai importanți comandanți ai armatei ruse, Valeri Gerasimov a declarat că puterile occidentale se pregătesc pentru „un conflict de amploare”, în condițiile în care Alianța Nord-Atlantică se repoziționează pe continentul european. Generalul lui Putin prevestește izbucnirea celui de-al Treilea Război Mondial, pe fondul apariției unor tensiuni fără precedent între NATO și Moscova, scrie publicația britanică „Daily Star”, care citează extrase dintr-un briefing susținut de Gerasimov în fața elitelor militare ruse. El susține că Occidentul consideră Rusia drept principalul său „adversar” și, în acest sens, la ultimele reuniuni NATO, alianța transatlantică s-a axat pe întărirea imediată a flancului său estic. Din cauza acuzațiilor reciproce de agresiune, legate de redesfășurările militare din Europa, este foarte posibil ca această situație tensionată să degenereze accidental într-un conflict între Rusia și NATO, a avertizat generalul. „SUA își continuă desfășurarea de componente de apărare cu rachete în Europa (…) În statele baltice, în Polonia, în Marea Baltică și în Marea Neagră activitatea militară se intensifică, iar intensitatea exercițiilor militare ale blocului occidental crește”, a precizat Gerasimov. „Scenariile lor arată că NATO se pregătește să-și angajeze forțele într-un conflict militar de amploare”, a adăugat el. Potrivit generalului, Occidentul exacerbează „pericolul militar al Rusiei”, într-un moment în care tensiunile bilaterale sunt, oricum, foarte mari. Valeri Gerasimov a spus că a venit momentul ca, atât Moscova, cât și alianța trasatlantică să reducă riscul unei confruntări. Afirmațiile sale au fost făcute în urma unei serii de incidente în care au fost implicate nave de război și avioane de luptă ce au zburat razant cu acestea, aparținând ambelor tabere. „Reducerea riscurilor pentru incidente militare periculoase trebuie să rămână cea mai importantă zonă a dialogului dintre Rusia și, de cealaltă parte, SUA și NATO”, a afirmat generalul, care a insistat că un război de amploare poate izbucni relativ ușor dintr-un mic conflict.

Se simt amenințați

Între timp, generalul-maior american Barre Seguin, adjunctul șefului Statului Major al forțelor aliate în Europa, a declarat că blocul occidental trebuie să se „reorienteze”, din cauza pericolului reprezentat de Rusia. El a confirmat că SUA vor trimite 20.000 de soldați în Europa, în aprilie și mai, anul viitor, în cel mai mare exercițiu militar organizat pe continentul european de la cel de-al Doilea Război Mondial. Trupele SUA se vor alătura celor provenite de la aliați din 18 state și circa 37.000 de soldați vor fi desfășurați în flancul estic al NATO.

Reluarea interacțiunii dintre Rusia și NATO este absolut necesară pentru soluționarea problemelor acumulate”.

Valeri Gerasimov

×