x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cererea de petrol grav afectată de creștere infecțiilor cu COVID-19

Cererea de petrol grav afectată de creștere infecțiilor cu COVID-19

19 Ian 2021   •   13:41
Cererea de petrol grav afectată de creștere infecțiilor cu COVID-19

Cererea de petrol este grav afectată de creșterea infecțiilor cu COVID-19, deși campaniile de vaccinare au început în multe state ale lumii, potrivit unui raport al Agenției Internaționale a Energiei (EIA), scrie Bloomberg.

"Închiderea frontierelor, măsurile de distanţare socială şi restricţiile severe vor continua să afecteze cererea de combustibil până când vaccinurile vor fi distribuite pe scară mare, cel mai probabil în semestrul doi din 2021", arată raportul IEA.

Estimările privind cererea de petrol s-au redus cu 300.000 barili pe zi (bpd), iar în primul trimestru din acest an au fost diminuate cu 580.000 bpd.
Consumul global de combustibil va creşte cu 5,5 milioane de barili pe zi , faţă de nivelul scăzut, de 8,8 milioane bpd în 2020

La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului, cu livrare în luna martie, a scăzut cu 0,12 dolari, ajungând la valoarea de 54,98 dolari.

Arabia Saudită, cel mai mare exportator global de ţiţei, a declarat, în cadrul OPEC+, că va reduce în continuare producția, de un milion de barili de petrol pe zi în februarie și martie. Producătorii încearcă astfel să susțină prețurile prin reducerea extracțiilor. 

Rusia şi Kazahstanul îşi vor majora producţia cu 75.000 de barili pe petrol pe zi în luna februarie şi 75.000 bpd în luna martie.

Din ianuarie 2017, statele din OPEC+ au redus producţia pentru a ajuta preţurile şi a diminua supra-oferta. La mijlocul anului 2020  au redus producția cu 9,7 milioane barili pe zi, o cifră record în situația restricțiilor care au afectat cererile de combustibili.

 

×
Subiecte în articol: petrol COVID