x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cheltuieli de apărare. Franţa mută accentul de pe austeritate pe securitate

Cheltuieli de apărare. Franţa mută accentul de pe austeritate pe securitate

de Irina Stoica    |    18 Noi 2015   •   16:00
Cheltuieli de apărare. Franţa mută accentul de pe austeritate pe securitate
Sursa foto: IAN LANGSDON/EPA

Atacurile de la Paris îşi arată deja primele urmări economice. Iar ele nu afectată doar Franţa, ci întreaga Europă. Creşterea cu aproape patru miliarde de euro a bugetului pentru apărare va depăşi ţinta de deficit bugetar asumată în Uniunea Europeană. E un fapt şi nu e negociabil, spun, tranşant, autorităţile franceze.

„Europa trebuie să înţeleagă situaţia. Şi Comisia Europeană trebuie să înţeleagă faptul că bătălia pe care o ducem afectează nu doar Franţa,ci Europa, în ansamblu”. Aşa a pus premierul Manuel Valls problema depăşirii pragului de cheltuieli asumat de Franţa în acord cu Comisia Europeană. Practic, securitatea e mai importantă decât austeritatea.

Creşterea cu 3,8 miliarde de euro a bugetului pentru apărare poate nu va da bine în statisticile Uniunii, dar este bătută în cuie pentru perioada 2016 – 2020. Asta în condiţiile în care Franţa a primit anual observaţii din partea Comisiei Europene şi din 2009 nu a mai respectat ţintele de deficit.

„Trebuie să folosim toate mijloacele, ale poliţiei, jandarmeriei, precum şi ale serviciilor de informaţii, aşa cum nu s-a întâmplat niciodată în ţara noastră”, a spus Valls în cadrul unui interviu pentru postul de radio France Inter.

Detalii despre sursa din care vor fi procuraţi aceşti bani nu există încă. Se ştie însă că investiţiile vor merge spre suplimentarea posturilor în Poliţie şi servicii speciale, precum şi spre înzestrarea cu echipamente şi finanţarea operaţiunilor militare pe care Franţa le desfăşoară şi în care are implicaţi, acum, 9.000 de oameni.



Luni, preşedintele Hollande a promis o suplimentare a efectivelor poliţieneşti cu 5.000 de oameni. Numărul grănicerilor va spori cu 1.000, funcţionarii din Ministerul Justiţiei vor fi mai mulţi cu 2.500 iar reducerile de personal militar, care erau în calcul pentru anii următori, sunt amânate pe termen nedefinit.

Banii şi măsurile sunt la pachet cu declaraţia de război total la adresa Statului Islamic şi cu promisiunea de a distruge această grupare teroristă. Războiul costă însă. Şi nu puţin.

11 milioane de dolari pe zi

Pentru americani, de exemplu, misiunile armate contra Statului Islamic în Siria şi Irak din august 2014 până la 31 octombrie 2015 au costat 5 miliarde de dolari. Operaţiunea botezată „Inherent Resolve” înghite, astfel, în medie, 11 milioane de dolari pe zi. Cea mai mare pondere le revine operaţiunilor aeriene.

Ce a făcut Franţa împotriva ISIS până acum

Până la anunţul făcut de Francois Hollande în Parlament, implicarea Franţei în războiul contra Statului Islamic arăta astfel: loviturile aeriene lansate de francezi reprezentau cam 3% din totalul operaţiunilor de acest fel. Instructorii francezi reprezentau cam 8% din total. „Altfel spus, contribuţia noastră este marginală, în cadrul unei operaţiuni globale ale cărei efecte ar trebui să se resimtă mai clar”, e de părere analistul militar Michel Goya.

Tot el puncta, într-un text de opinie publicat luna trecută, că operaţiunea „Inherent Resolve” are un buget de aproape trei ori mai mare decât tot ce cheltuieşte Franţa într-un singur an cu toate operaţiunile militare în care e angajată. „Inherent Resolve” costă SUA 58,6 milliarde de dolari, adică 0,32 % din PIB. Pentru francezi, luptei contra Statului Islamic îi era alocată 0,05 % din PIB.



“Franţa este în război şi suntem decişi să distrugem ISIS. Acest lucru va duce la sporirea cheltuielilor, o măsură pentru care îmi asum responsabilitatea. Consider că în aceste circumstanţe, pactul de securitate este mai important decât pactul de stabilitate”  - Francois Hollande, preşedintele Franţei

"Bruxelles-ul nu va impune restricţii bugetare guvernelor care sporesc cheltuielile de apărare pentru a-şi apăra cetăţenii de acte teroriste", a declarat Pierre Moscovici, comisarul european pentru Afaceri Economice şi Finanţe.

Franţa îşi va prelungi starea de urgenţă timp de trei luni. Constituţia va fi modificată pentru a spori puterea forţelor de securitate

×