x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China: Defăimarea eroilor comuniști, ilegală

China: Defăimarea eroilor comuniști, ilegală

de Şerban Mihăilă    |    15 Mar 2017   •   11:30
China: Defăimarea eroilor comuniști, ilegală
Sursa foto: Mark Schiefelbein/AP

Liderii politici de la Beijing au introdus o serie de amendamente la codul civil trasat în aceste zile în China, transformând calomnierea „eroilor și martirilor” Partidului Comunist într-un delict civil. Măsura are loc în contextul încercărilor conducerii chineze de a-și întări controlul asupra modului în care este prezentată istoria țării, scrie cotidianul britanic „Daily Express”.

 

În cadrul actualei sesiuni anuale a Congresului Național Popular din China, 3000 de delegați de pe întreg teritoriul țării dezbat regulile generale pentru stabilirea unui cod civil, noua legislație urmând să fie votată astăzi, la sfârșitul lucrărilor evenimentului. Delegații au adus 126 de modificări la cele mai recente versiuni de norme legislative, prezentate pe 8 martie, care vor deveni preambulul codului final, așteptat în 2020, scrie presa chineză de stat, citată de „Daily Express”. „Întinarea numelui, portretului, reputației și onoarei eroilor și martirilor aduce prejudicii interesului public și ar trebui să atragă după sine responsabilități civile”, se arată într-o modificare dezbătută în ultimele zile. Faptele revoluționare ale eroilor și sacrificiile martirilor militari constituie fundamentul legitimității Partidului Comunist Chinez, care se bazează în mare măsură pe aserțiuni despre „mărețele realizări istorice” ale comuniștilor, cum ar fi înfrângerea Japoniei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Concomitent, personalitățile din mediul academic care oferă interpretări istorice diferite, ce diminuează rolul partidului și pe cel al figurilor sale emblematice, sunt etichetate drept ”nihiliști ai istoriei”. De altfel, președintele chinez, Xi Jinping, a precizat în repetate rânduri că este extrem de important ca partidul să aibă încredere în propria versiune asupra istoriei. El a oferit cadrelor de partid exemplul prăbușirii Uniunii Sovietice, avertizând în privința acestui scenariu, care a devenit posibil după ce liderii revoluționari sovietici au fost „desființați”. Liderii de la Beijing au avertizat anul trecut că o avalanșă de informații din mediul online îi determină pe chinezi să se îndoiască de imaginea și activitatea partidului și au cerut activiștilor comuniști „să facă mai mult” pentru a anihila toate aceste „perspective eronate”. Mai mult, încă de anul trecut, Xi Jinping a demarat o campanie agresivă de cenzură a instituțiilor mass-media care nu împărtășesc viziunea Partidului Comunist. Autoritățile au impus deja regulamente stricte pentru limitarea spectacolelor de televiziune de inspirație străină, care promovează „valori nepotrivite” și „modul de viață occidental”, și au stabilit pedepse drastice pentru „răspândirea de zvonuri” prin intermediul rețelelor sociale. Beijingul cenzurează Internetul, blocând numeroase site-uri străine, între care Facebook și Twitter, considerate o amenințare la adresa comunismului.

Codul civil, miză cu bătaie lungă

În plină desfășurare, compilarea codului civil – care va sta la baza viitoarei legislații chineze în domeniul privat, după adoptarea sa – este privită de mulți drept un test edificator asupra disponibilității autorităților de la Beijing de a permite anumite libertăți civile ce ar putea diminua influența statului. O serie de juriști citați de „Daily Express” au declarat că versiunile anterioare de preambul nu au adus progrese semnificative în privința protejării cetățenilor în fața autorității statului, în probleme spinoase precum dreptul la proprietate și libertatea individuală.

 

Unii oameni propagă fapte distorsionate și calomnii pentru a ponegri reputația eroilor (…) Trebuie impuse legi” - comitetul juridic al Congresului Popular

×