x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China denunță acordul dintre SUA, Marea Britanie şi Australia: Este vorba despre o cursă a înarmării

China denunță acordul dintre SUA, Marea Britanie şi Australia: Este vorba despre o cursă a înarmării

16 Sep 2021   •   20:55
China denunță acordul dintre SUA, Marea Britanie şi Australia: Este vorba despre o cursă a înarmării

Administraţia de la Beijing a denunţat, joi, acordul dintre SUA, Marea Britanie şi Australia privind fabricarea de submarine cu propulsie nucleară, acuzând aceste ţări de lansarea unei curse a înarmării şi de periclitarea stabilităţii regionale.

"Cele trei ţări afectează grav pacea regională şi stabilitatea, intensifică o cursă a înarmării şi afectează eforturile internaţionale de nonproliferare. China va urmări atent evoluţia situaţiei", a declarat Zhao Lijian, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing, citat de agenţia Reuters.

Statele Unite, Marea Britanie şi Australia au anunţat semnarea unui parteneriat de securitate în zona Indo-Pacifică, pentru a ajuta Australia să se doteze cu submarine nucleare de fabricaţie americană. SUA, Marea Britanie şi Australia au semnalat că nu este vorba de staţionarea de arme nucleare pe teritoriul australian, ci de utilizarea sistemelor de propulsie nucleară pentru submarine militare.

"Recunoaştem cu toţii imperativul de a asigura pacea şi stabilitatea în zona Indo-Pacifică pe termen lung. Trebuie să avem capacitatea de abordare a actualei situaţii de securitate din regiune şi a eventualelor evoluţii, dat fiind că viitorul naţiunilor noastre şi al lumii depinde de o zonă Indo-Pacifică stabilă şi înfloritoare în următoarele decenii", a declarat preşedintele SUA, Joseph Biden.

Franţa a criticat vehement acordul dintre Statele Unite, Marea Britanie şi Australia, acuzând că sunt continuate practicile fostului preşedinte american Donald Trump. În contextul noului acord, Australia va renunţa la contractul din anul 2016 cu firma franceză Naval Group.

"Această decizie brutală, unilaterală şi imprevizibilă ne aminteşte foarte mult de ceea ce obişnuia să facă domnul Trump. Sunt furios şi trist. Nu se face aşa ceva între aliaţi", a reacţionat ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, conform postului FranceInfo. "Este un atac pe la spate. Noi am creat o relaţie de încredere cu Australia, iar acum încrederea a fost afectată. Opţiunea de a exclude un aliat european şi partener precum Franţa este ceva ce nu putem decât să notăm şi să regretăm", a subliniat ministrul francez de Externe.

Mediafax

×