x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China, noul inamic al NATO, alături de Rusia

China, noul inamic al NATO, alături de Rusia

de Şerban Mihăilă    |    03 Dec 2020   •   08:33
China, noul inamic al NATO, alături de Rusia

Imediat după Rusia, care rămâne inamicul numărul unu, Alianța Nord-Atlantică plasează acum China pe lista principalelor pericole care pândesc obiectivele blocului militar transatlantic în următorul deceniu. Mai mult, în mod surprinzător, NATO pare să-și focalizeze cea mai mare parte a strategiei până în 2030 tocmai pe ascensiunea chinezilor, dând astfel impresia că a preluat din mers modelul impus administrației de la Washington de către Donald Trump, încă din 2017.

Alianța Nord-Atlantică a prezentat în avanpremieră un nou studiu, intitulat „NATO 2030 – Uniți pentru o Nouă Eră”, care cere o reformă majoră a blocului militar, trasând o strategie pe termen lung pentru următorul deceniu. Raportul, întocmit de un comitet de experți ai NATO, avansează 138 de propuneri pentru realizarea acestei reforme, axându-se, neașteptat, pe ascensiunea Chinei, scrie site-ul „Zero Hedge”. „China nu mai este partenerul comercial benign pe care îl dorea Occidentul. Este puterea în ascensiune a secolului nostru, iar NATO trebuie să se adapteze acestei realități”, a declarat un diplomat NATO, citat de Reuters, care a participat la prezentarea documentului în cadru restrâns. 

Raportul cere în mod specific menținerea unui avantaj tehnologic decisiv al NATO față de China. „Raportul recomandă înființarea de structuri speciale, care trebuie să garanteze  dominația tehnologică a NATO asupra Chinei și să protejeze statele membre de stabilirea unui control economic chinez asupra sectoarelor strategice ale economiilor lor”, a afirmat, sub protecția anonimatului, o sursă oficială de la Bruxelles, citată de TASS. De asemenea, raportul „remarcă necesitatea de a opri exercitarea unui control chinez asupra surselor unor materii prime, inclusiv a celor de nouă generație, în țări din lumea a treia, în special în Africa”, mai menționează sursa TASS. În acest context, litiul a fost dat drept exemplu pentru dezvoltarea sistemelor electronice și de comunicare ale viitorului.


Stoltenberg avertizează

China se află în mijlocul unei reforme majore a capacităților sale militare și a serviciilor de spionaj, modernizate într-un ritm rapid, după un plan pe termen lung impus de președintele Xi Jinping. China a devenit deja cea mai numeroasă putere militară navală a lumii, a recunoscut chiar Departamentul american al Apărării, în evaluarea sa anuală în privința potențialului armatei chineze. Până la jumătatea acestui secol, Beijingul vrea să aibă o armată cel puțin la fel de puternică și dominantă precum cea a SUA și, în acest sens, își va dubla arsenalul nuclear și va construi o rețea de baze militare pe teritoriul altor state, de unde să poată ataca interesele americane de pretutindeni, mai avertiza Pentagonul, cu câteva luni în urmă. La rândul lui, la începutul săptămânii, înainte de publicarea noului raport al NATO, secretarul general al organizației, Jens Stoltenberg, avertiza: „China investește masiv în armament nou și se apropie de noi dinspre Arctica până în Africa. China nu împărtășește valorile noastre (...) și încearcă să intimideze alte state.” De cealaltă parte, răspunzând anticipativ mult așteptatului document al NATO, Ministerul chinez de Externe a transmis, marți, că „diplomațiile coercitive” ale Europei și SUA deteriorează bunele relații cu Beijingul.

În declarația sa oficială, MAE chinez insistă că cheltuielile de apărare ale Chinei pe cap de locuitor sunt mai mici decât cele din rândul multor membri ai NATO. Beijingul a omis să precizeze însă că populația Chinei numără 1,4 miliarde de locuitori, comparativ cu circa 941 de milioane, cât însumează cea a membrilor NATO.

 

China investește masiv în armament nou și se apropie de noi!
Jens Stoltenberg, secretar general al NATO

×