x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China schimbă sistemul electoral din Hong Kong

China schimbă sistemul electoral din Hong Kong

30 Mar 2021   •   10:31
China schimbă sistemul electoral din Hong Kong
Sursa foto: pixabay.com

Autoritățile chineze au aprobat o reformă a sistemului electoral din Hong Kong, fapt ce va anihila opoziția din fosta provincie britanică, scrie AFP. Președintele Xi Jinping a promulgat legea dar parlamentul și Consiliul legislativ al regiunii nu au fost consultați.

Conținutul actului normativ nu este cunoscut de cei 7,5 milioane de locuitori ai insulei.

''Amendamentele au fost votate în unanimitate de cei 167 de membri ai Comitetului permanent'', a spus Tam Yiu-chung, singurul reprezentant al Hong Kongului în organismul decizional suprem al parlamentului chinez. 

Noua lege prevede creşterea numărului membrilor Consiliului legislativ din Hong Kong de la 70, la 90.
Doar 20 de locuri, respectiv 22% din total, vor fi atribuite prin sufragiu universal direct, faţă de 35 până acum. 40 de locuri vor fi atribuite de un comitet de personalităţi pro-Beijing, restul de 30 de locuri vor fi desemnate de grupuri socio-profesionale, potrivit unui sistem complicat, favorabil Beijingului.
Membrii Consiliului legislativ din Hong Kong vor trebui aprobaţi' de un comitet de control creat de autorităţile din provincie.

Autorităţile din Hong Kong le-au interzis mai multor activişti pro-democraţie să candideze în alegerile locale, în ultimii 4 ani.

Autonomia regiunii Hong Kong a fost garantată prin acordul "O ţară, două sisteme", cuprins în Declaraţia comună din 1984 de premierii britanic şi chinez, Margaret Thatcher şi Zhao Ziyang. 

×
Subiecte în articol: China hong kong xi jinping