x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China se ia la trântă cu SUA și pentru controlul Internetului

China se ia la trântă cu SUA și pentru controlul Internetului

de Şerban Mihăilă    |    09 Mar 2021   •   07:47
China se ia la trântă cu SUA și pentru controlul Internetului

China și-a propus să ajungă cea mai puternică economie a lumii, până la sfârșitul acestui deceniu, și cea mai dominantă forță militară a planetei, până în 2050. Beijingul atacă însă acum supremația americană și în domeniul Internetului, deși exercită o cenzură draconică în mediul virtual. Și, pentru a-și îndeplini noua ambiție, chinezii înrolează în momentul de față cât mai multe state, înregimentându-le la o altă inițiativă internațională condusă de ei. 

 

Administrația Trump a criticat cu vehemență în ultimii patru ani inițiativa chineză „Centura și Drumul” (CD), calificând-o sugestiv drept o „capcană a datoriilor”, și a cerut insistent statelor din întreaga lume să nu se lase ademenite de propunerea Chinei de a construi proiecte de infrastructură pe teritoriile lor. A venit acum rândul unui alt proiect „made in China” să inflameze spiritele la Washington. Numeroase voci politice marcante solicită administrației Biden să ia poziție oficială contra noului plan al regimului de la Beijing de a construi un cablu submarin de comunicații, întins pe 12.000 de kilometri, din Pakistan până în Africa și Europa. Sistemul submarin de comunicații, intitulat „Pakistan și Estul Africii Conectate cu Europa” (PEACE), este un cablu de mare viteză, cu rute de latență scăzută, care conectează China, Europa și Africa. Cablul, a cărui ultimă conectivitate este China, va ajunge în Franța, Malta, Cipru, Egipt, Djibouti, Kenya și Pakistan, dar și în alte state. Bineînțeles, câteva dintre aceste țări fac deja parte și din CD. 

 

Ce ascunde ruta submarină

Principalul motiv aflat în spatele noului proiect este acela de a oferi conectivitate, prin internet de mare viteză, companiilor chineze din Europa și Africa. „Acesta este un plan pentru a proiecta puterea dincolo de China, spre Europa și Africa”, susține Jean-Luc Vuillemin, șeful rețelelor internaționale la „Orange SA”, compania franceză de telecomunicații care va opera stația terestră a cablului PEACE din Marsilia, notează Bloomberg. Interesant, de asemenea, este faptul că „Huawei” este al treilea cel mai mare investitor al „Hengtong Optic-Electric”, compania care construiește conducta submarină. 

 

Confruntarea giganților

Foarte probabil, „Huawei” va furniza echipamentul principal de telecomunicații al proiectului, în condițiile în care SUA au declarat această companie drept un risc la adresa securității naționale americane, iar administrația Trump a presat principalele puteri mondiale să renunțe la colaborarea cu gigantul din China. În pofida politicii dure promovate de fostul președinte american față de CD, de „Huawei”, precum și de alte companii chineze, administrația Biden nu s-a pronunțat oficial până acum contra noilor ambiții ale Beijingului de a construi o rețea submarină de comunicații. Cea mai mare parte a Internetului este transmisă la scară mondială prin 400 de cabluri submarine ce se întind pe toată planeta și sunt controlate, în principal, de americani. Din această perspectivă, provocarea lansată de chinezi la adresa dominației SUA și în acest domeniu va primi, în scurt timp, un răspuns de la Casa Albă. Până atunci, surse citate de Bloomberg susțin că guvernul de la Paris se pregătește să primească critici vehemente din partea americanilor pentru participarea Franței în proiectul PEACE. „Guvernul va încerca să domolească furia SUA, neutilizând pe acest cablu un anumit tip de date”, a declarat una dintre sursele anonime. Deocamdată, atât președintele francez, Emmanuel Macron, cât și cancelarul german, Angela Merkel, au afirmat, luna trecută, că țările lor nu doresc să se izoleze de China. Și alți lideri europeni au ridicat obiecții serioase față de insistențele cu care administrația Trump le cerea „decuplarea” de China, în pofida amenințărilor de securitate. Potrivit experților în securitate, există riscuri multiple ca autoritățile chineze să creeze „modalități clandestine” pentru „a deturna date” de pe „conducta PEACE”. Acest lucru s-ar întâmpla „de fiecare dată când datele tale trec prin comutatoarele și cablurile lor, care sunt surse de redirecționare a traficului și ocazii de a trage cu urechea”, spune Robert Spalding, cercetător principal la Institutul Hudson din Washington. 

 

Încercarea Chinei de a controla Internetul mondial ar putea avea loc în următorii 20 de ani. Potrivit Institutului pentru Pace și Studiul Conflictelor, China ar putea controla cel puțin 20% din cablurile de comunicații submarine, până la sfârșitul deceniului. 

 

×