x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China simte miros de sânge și erodează SUA

China simte miros de sânge și erodează SUA

de Şerban Mihăilă    |    14 Feb 2019   •   11:17
China simte miros de sânge și erodează SUA

Liderii comuniști de la Beijing simt slăbiciunea Statelor Unite și depun eforturi extraordinare pentru a-și moderniza și extinde armata, sperând să erodeze cât mai curând avantajul militar relativ deținut încă de americani în zona Indo-Pacifică. Avertismentul fără precedent a fost lansat de către comandantul forțelor americane din regiune în fața Senatului SUA, în condițiile în care China vrea să devină prima putere militară a lumii până în 2050.

„Eforturile masive ale Chinei de a-și extinde și moderniza armata erodează avantajul militar competitiv relativ” al SUA în zona Indo-Pacifică, a avertizat amiralul Philip Davidson, comandantul flotei americane din regiune. Într-o informare scrisă prezentată marți senatorilor americani, el a declarat că liderii chinezi forțează nota, deoarece „simt miros de sânge” și vulnerabilitate. „Avem nevoie de o schimbare urgentă, la scară semnificativă, pentru a face față provocărilor și competiției strategice cu China. Avantajul nostru militar din zona Indo-Pacifică se erodează. Conducerea Partidului Comunist Chinez sesizează slăbiciunea și ne testează fermitatea. Dacă nu acționăm urgent, vor ajunge în curând la concluzia că își pot atinge obiectivele prin forță”, susține Davidson, citat de „Breitbart”. Potrivit amiralului, „modernizarea rapidă” a armatei chineze constituie principala amenințare pentru forțele americane din regiune. „Armata chineză este principalul pericol la adresa intereselor SUA, a cetățenilor americani și a aliaților noștri din interiorul Primului Lanț Insular – termen ce se referă la insulele care se întind din nordul Japoniei, în Taiwan, Filipine și Indonezia. Armata chineză își crește rapid capacitatea de a-și exercita puterea și influența dincolo de Primul Lanț Insular”, a avertizat Davidson. El susține că Beijing-ul desfășoară o cursă contra-cronometru pentru a dezvolta sisteme avansate de armament, precum și capacitatea nucleară a țării, în efortul de a detrona SUA. Davidson a plasat apoi China în fruntea amenințărilor la adresa intereselor securității naționale a SUA din zonă, pe o listă pe care mai figurează Coreea de Nord, Rusia, grupările jihadiste și dezastrele naturale.

Alertă maximă la Casa Albă

Cu trei luni în urmă, un raport al Congresului american a cutremurat Departamentul american al Apărării, după ce a dezvăluit că superioritatea militară a SUA s-a erodat până la un nivel periculos, iar America poate pierde un război contra Chinei. Raportul a urmat altor semnale de alarmă trase de generali americani, care avertizaseră că marina chineză își va dubla dimensiunea față de forțele navale ale SUA până în 2030, într-o primă fază a unui plan de anvergură al Chinei, care vrea să devină prima putere militară a lumii până în 2050. Concomitent, serviciile americane de informații au avertizat insistent asupra dezvoltării accelerate a unor tehnologii militare spațiale de vârf de către China. În fața acestor semnale, Casa Albă pare să se fi repliat, prioritizând combaterea militară a Chinei în Strategia Națională de Apărare.

„În timp ce republicanii și democrații se ceartă pe politica de apărare, China aplică unitar strategiile militare, remontând decalajul față de SUA”.

Raport al Congresului SUA

 

×