x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China va lansa o sondă lunară, urmărind prima recoltare de roci lunare din anii 1970

China va lansa o sondă lunară, urmărind prima recoltare de roci lunare din anii 1970

22 Noi 2020   •   18:30
China va lansa o sondă lunară, urmărind prima recoltare de roci lunare din anii 1970

China intenționează să lanseze o navă spațială fără pilot în lună săptămâna aceasta, pentru a aduce roci lunare în prima încercare a unei națiuni de a prelua probe de pe suprafața satelitului natural al Pământului din anii 1970, anunță Reuters.

Sonda Chang’e-5, numită după vechea zeiță chineză a lunii, va căuta să adune mostre care să îi ajute pe oamenii de știință să înțeleagă mai multe despre originile și formarea lunii. Misiunea va testa capacitatea Chinei de a achiziționa mostre din spațiu, înaintea unor misiuni mai complexe.

Dacă va avea succes, misiunea va face din China a treia țară care a preluat eșantioane lunare, după Statele Unite și Uniunea Sovietică.

Sonda rusească Luna 2 a fost primul obiect creat de om care a ajuns într-un alt corp ceresc, ăn 1952, iar de atunci o mână de alte țări, inclusiv Japonia și India, au lansat misiuni lunare,scrie Mediafax

În cadrul programului american Apollo, care a dus pentru prima dată oameni pe Lună, cei 12 astronauți, în șase zboruri, din 1969 până în 1972, au recoltat 382 kg de roci și sol lunar.

Uniunea Sovietică a desfășurat trei misiuni de recoltare de eșantioane, robotizate, în anii 1970. Ultimul, Luna 24, a preluat 170,1 grame de eșantioane în 1976 din Mare Crisium, sau „Marea Crizelor”.

Sonda chineză, programată să fie lansată în următoarele zile, va încerca să colecteze 2 kg de eșantioane într-o zonă nevizitată anterior, o câmpie masivă de lavă cunoscută sub numele de Oceanus Procellarum sau „Oceanul furtunilor”.

Odată ajuns pe orbita lunii, nava spațială va lansa o pereche de vehicule la suprafață: un robot care va fora în sol și care apoi va transfera mostrele unui modul care se va ridica și va andoca cu nava, pe orbită.

China a efectuat prima alunizare în 2013. În următorul deceniu, China intenționează să stabilească o bază lunară robotizată pentru a efectua explorări în regiunea polară sudică.

China intenționează să recolteze mostre de pe Marte până în 2030.

 

×
Subiecte în articol: China sonda lunară