x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cimitir de epave antice, descoperit în sud-estul Mării Egee

Cimitir de epave antice, descoperit în sud-estul Mării Egee

11 Noi 2015   •   18:26
Cimitir de epave antice, descoperit în sud-estul Mării Egee

Vestigiile a 22 de vase, unele vechi de peste 2.500 de ani, au fost descoperite în sud-estul Mării Egee. Este cel mai mare cimitir de epave antice identificat până acum în Grecia, a declarat marţi AFP unul dintre arheologii.

Descoperirea a fost făcută în luna septembrie în arhipelagul Founoi de un grup de arheologi greci şi americani, care s-au bazat pe surse istorice şi pe informaţii furnizate de pescari locali. "Ştiam că vom găsi ceva, dar nu ne aşteptam la o asemenea concentrare de epave", a declarat AFP Georges Koutsouflakis de la Centru grec de arheologie submarină. "Acest lucru atestă faptul că zona, care oferă multe adăposturi marinarilor, constituia încă din Antichitate un punct important pentru comerţul" maritim, aflându-se la confluenţa drumurilor spre Egipt şi Cipru, de-a lungul coastelor vestice ale Turciei, care legau pe axa est-vest Marea Neagră de Marea Mediteraneană, a spus omul de ştiinţă grec.

Peste jumătate din vasele descoperite, din care au rămas doar amforele de la bord, datează de la sfârşitul Imperiului Roman (300 - 600 e.n.), iar cele mai recente, din secolul al XVI-lea. Navele antice aparţin unei epoci cuprinse între perioada arhaică (700 - 480 î.e.n.) şi era elenistică (până în secolul I î.e.n.).

Descoperirea din arhipelagul situat între insulele Samos şi Ikaria, "în care nu existau oraşe sau porturi importante, dovedeşte şi pericolele pentru navigaţie din Marea Egee orientală", potrivit arheologului american Peter Campbell.

Vinul şi uleiul constituiau cea mai mare parte a încărcăturilor, însă arheologii au găsit şi amfore în care se transportau raci în saramură, importaţi de Roma din Marea Neagră. De-a lungul timpului epavele au fost jefuite, însă echipa de arheologi, care a anunţat că va continua cercetările în anii următori, va încerca să obţină declararea locului ca zonă arheologică protejată pentru a evita alte degradări.

Recordul precedent în ceea ce priveşte descoperirile submarine din Grecia datează din 2008, când au fost găsite zece epave în cadrul unei campanii arheologice desfăşurate în largul insulei Chios (în Marea Egee), încheie AFP.

×
Subiecte în articol: vestigii antice Marea Egee