x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Circa 66% din pădurea tropicală a fost distrusă

Circa 66% din pădurea tropicală a fost distrusă

08 Mar 2021   •   14:46
Circa 66% din pădurea tropicală a fost distrusă

Aproximativ 66% din pădurea tropical din întreaga lume fost distrusă de oameni, ceea ce va provoca importante schimbări climatice. Peste jumătate din pagube au fost realizate începând cu anul 2002 în Amazonia și pădurile tropicale din jur, arată o analiză Rainforest Foundation Norway, ctată de Reuters.

Pădurea tropicală este cel mai mare furnizor de carbon, iar pierderea vegetației va duce la creșterea emisiilor în atmosferă și la încălzirea climatică. 

În perioada 2002-2019 a fost defrișată o suprafață mai mare decât cea a Franței. 

Cea mai grav afectată este pădurea amazoniană din cauza fermierilor care vor să-și extindă terenurile agricole. Lucrurile s-au înrăutățit începând din 2019, când președintele brazilian Jair Bolsonaro favorizează distrugerea acesteia prin nerespectarea legislației în domeniu și încurajarea incendiilor provocate.

"Brazilia deţine cea mai mare parte de pădure tropicală din lume şi, de asemenea, pierde cel mai mult din ea'', arată Ane Alencar, geograf la Institutul de Cercetări de Mediu a Amazonie.

Pe locul al doilea la distrugerea pădurilor se află insulele din sud-estul Asiei, majoritatea parte din Indonezia. Defrișarea lor masivă a început în 2002, când s-au extins culturile de palmier pentru obținerea uleiului extrem de folosit în industria alimentare.
Africa Centrală ocupă locul al treilea, cea mai mare parte a pagubelor fiind de-a lungul râului Congo în favoarea agriculturii tradiţionale şi comerciale, şi a exploatării forestiere.

În unele zone, locul pădurilor vechi a fost luat de altele noi.
 

×
Subiecte în articol: amazonia padurea tropicala